Dołączanie pomocy do pliku exe

0

Jak dołączyć pomoc do pliku exe programu, żeby nie było można jej usunąć??

0

poczytaj o zasobach
Zasoby w EXE

0

Zrobiłem zasoów, dołączyłem do porgramu, napisałem:

var
  res:TResourceStream;
begin
  res:=TResourceStream.Create(hinstance,'ASCII','EXEFILE');

ale jak teraz otworzyć ten plik. Na początku próbowałem z exe, żeby było łatwiej.

0

Musisz go zapisac na dysk i otworzyc przez shellexecute.

0

Wiem, że można na dysku, ale nie da się inaczej?

0
bolek123 napisał(a)

Wiem, że można na dysku, ale nie da się inaczej?

da sie.
Jeśli odpowiednio zrobisz plik z zasobem to wtedy mozesz zrobić tak:

WinExec(PChar('"iexplore.exe" "res://' + Application.ExeName + '/21/pomoc"'), SW_NORMAL);

oczywiście w miejsce pomoc wpisujesz id pliku z pomocą (musi być w języku html).

przykładowy plik zasobu:

pomoc 21 pomoc.html

utworzy w zasobie plik o id pomoc typu 21 z pliku o nazwie pomoc.html

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1