Obrazek jak tlo formatki

Odpowiedz Nowy wątek
2008-02-14 13:50

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

0

Witam serdecznie nie bardzo moglem znalezc odpowiedz na moje pytanie (choc napewno zle szukalem) ale mam taki problem. Napisalem programik ktorego formatka jest dosc mala. Program od strony technicznej jest praktycznie bezbledny ale od strony graficznej pozostawia wiele do zyczenia. Chcialem zapytac jak moge zrobic aby wybrany przezemnie obraz byl tlem formatki. Chcialbym jeszcze aby dana grafika zmniejszala sie automatycznie do rozmiarow formatki. Gdy uzylem na gotowym programi kontrolki image to niestety w zaden sposob nie umialem tego zgrac pozatym wszystkie labele zniknely pod imagem.

Ma ktos pomysl ??

Pozostało 580 znaków

2008-02-14 15:04

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 2 lata temu

0

jeśli image to ustaw tak:

image.align := alClient;
Image.Strtch := True;

albo uzyj canvas i funkcji Draw

Pozostało 580 znaków

2008-02-14 23:47

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

Musisz położyć image na sam spód (prawym na image i Send to back) i dać align na alClient. Co do zmiany rozmiaru bitmapy wraz ze zmianą rozmiaru okna to polecam przeskalować (jakaś funkcja interpolacji), a następnie odmalowywać zawartość image. Będzie to chodzić poprawnie tylko wtedy gdy będziesz odmalowywał tło po zakończeniu rozciągania okna, bo inaczej będziesz miał kłopoty z buforowaniem obrazka (pojawią się pasy). Co do drugiej metody czyli rysowaniu po Canvas formy w OnPaint to osobiście mam złe wspomnienia ale możesz też tego spróbować.

Pozostało 580 znaków

2008-02-15 17:22

Rejestracja: 12 lat temu

Ostatnio: 11 godzin temu

0

Dzieki Panowie wszystko dziala perfekcyjnie tak jak chcialem dzieki jeszcze raz

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0