[TP] otwieranie danego pliku TXT w razie istnienia

0

Witam,
robile gre i wpadlem na pomysl ze moze zrobie zapis do pliku... no ale wlasnie jedno ale. Chcialbym zeby wczytywal dane ustawienia tylko w wypadku istnienia danego pliku, inaczej wczytywal domyslne. Realne to??
A i przyokazji to w TP.

Pozdrawiam

0

Jak najbardziej realne :)

0
brodny napisał(a)

Jak najbardziej realne :)

Oko domyslalem sie :-) ,ale moze jakies konkrety??

0

Pisane z głowy:

var
  f:Text;
begin
  AssignFile(t,'dany plik');
  {I-}
  Reset(t)
  {I+}
  if IOResult=0 then
    //plik istnieje
  else
   //plik nie istnieje;
end;
0

Inna wersja dla postu wyżej:

if FileExist('FileName') then
begin
  // jeżeli plik istnieje to odczyt
end else
begin
  // w przeciwnym razie ładuj domyslne
end;

Racja TP to nie delphi. Teraz nie pamiętam - FileSearch lub FSearch

0

@Oleksy_Adam dostaje nieznany identyfikator, moze jakos inaczej sie pisze??

@kolegi o 2 posty wyzej nie zadziala, poniewaz jesli nie ma pliku o danej nazwie to wysypie sie ze nie moze odnalezc pliku

0

Ops sry chyba sie pomylilem wersja 1 dziala;p

0

Nie chce wprowadzac w blad wienc mowie ze 1 przyklad rowniez nie dziala;/

0

odczytywanie pliku

var
f:Text;
begin
Assign(f,'dany plik');
Reset(f)
end;

lub jesli chcesz stworzyć plik to
var
f:Text;
begin
Assign(f,'dany plik');
rewrite(f);
Reset(f)
end;

0
matx132 napisał(a)

odczytywanie pliku

var
f:Text;
begin
Assign(f,'dany plik');
Reset(f)
end;

lub jesli chcesz stworzyć plik to
var
f:Text;
begin
Assign(f,'dany plik');
rewrite(f);
Reset(f)
end;

Nie wiem jaki to ma zwiazek z tematem, ale po uzyciu Rewrite() nie uzywa sie Reset()

0

mozliwe pisałem z głowy
ale to pierwsze jest doczytanie z pliku a oto chyba chodzi?
zeby zrobic odczyt pliku?

0

No tak, ale po co pisac dwa razy to samo, skoro wszystko jest bardzo dokladnie wyjasnione w kompedium?
http://4programmers.net/Delphi/Kompendium/Rozdział_7

0
WIktorDelphi napisał(a)

No tak, ale po co pisac dwa razy to samo, skoro wszystko jest bardzo dokladnie wyjasnione w kompedium?
http://4programmers.net/Delphi/Kompendium/Rozdział_7

ale czemu dałeś do delphi?
jesli on uzywa TP(turbo pascal)?

0

Bo różnica pomiędzy delphi a pascalem to AssignFile i Assign. Delphi to nadal pascal i w sporej częsci jest kompatybilny wstecz.

0

1 przykład działa.. na tym opiera sie wczytywanie w moim nieco większym programie do obsługi tysięcy lampek choinkowych na które mnie nie stać (używam diodek na razie...) Jest tam jednak mały błąd!!!!! Dyrektywy zapisujemy odpowiednio: {$I-} i {$I+} ot cala filozofia...

0

He, he... Rzeczywiście. Pisany z głowy i zapomniałem o $. Cóż mój błąd następnym razem postaram się poprawić

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1