IntraWeb czy PHP?

0

Witam, zastanawiam się nad tym, co jest lepsze (ma większe możliwości i dlaczego), IntraWeb czy PHP. W kompedium na 4P przeczytałem, że autor woli PHP, ale nie napisał czemu. Na innych stronach (m.in Borland Polska) przeczytałem, że IntraWeb działa podobnie jak PHP, ale nie napisano dlaczego. Więc zwracam się dowas z uprzejmą prośbą, wyjaśnienia różnic pomiędzy IntraWeb a PHP, co jest lepsze i dlaczego?

0
Autre napisał(a)

Witam, zastanawiam się nad tym, co jest lepsze (ma większe możliwości i dlaczego), IntraWeb czy PHP. W kompedium na 4P przeczytałem, że autor woli PHP, ale nie napisał czemu. Na innych stronach (m.in Borland Polska) przeczytałem, że IntraWeb działa podobnie jak PHP, ale nie napisano dlaczego. Więc zwracam się dowas z uprzejmą prośbą, wyjaśnienia różnic pomiędzy IntraWeb a PHP, co jest lepsze i dlaczego?

Php ma składnię podobną do języka C a na to jest teraz moda i dlatego też jest moda na php a jak coś jest modne to potem trudno to zmienić. W php musisz sam skłądać stronę kliencką html i php jest bezpłatne co w polskich warunkach ma duże znaczenie. Intraweb generuje stronę kliencką tak, że nie musisz prawie <ort>w ogóle </ort>znać składni html ani java script, jednak intraweb jest drogie go trzeba kupić delphi 7 za 6000 do 12000 zł i najnowszą wersję intraweb za 4000 zł. Można też używać ściągniętej za darmo z emule wersji 5 intraweb dołączoną do delphi 7.

0

Była o tym ostatnio dyskusja.

0

Ostatnio się rozglądałem za tym tematem możesz podać Szczawik bliże namiary na tą dyskusję ?

0

Tak, chodziło mi o tą. Dzięki za wyszukanie.

0

<font size="3">Co tam dyskusja. Sami sobie sprawdźcie jak łatwo i szybko można zrobić aplikację internetową z minimum znajomości html i java script, gdyż praktycznie cały kod pisze się w delphi z wykorzystaniem bibliotek, które mają wiele własności podobnych do standardowych komponentów delphi, więc nawet brak dokumentacji nie jest wielką tragedią. Oczywiście nie trzeba też znać asp ani php. Można ewentualnie uczyć się flash, jeśli chcemy mieć dodatkowe animacje na stronie, ale to nie jest konieczne.
http://gry-planszowe.waw.pl/Files/warcaby_angielskie.html
Układ graficzny jest prosty bo nie jestem grafikiem i nie mam grafika do współpracy. </span>

0

<font size="2">Jeszcze dodam przykładowo, że gra "hieny cmentarne" ma tylko 100 linii kodu źródłowego (pomijając kod zapisu do bazy danych i ten, który wygenerował kompilator). Nie trzeba składać strony z kawałków html (jak to się robi w php) [!!!] Tabelkę obsługuje komponent podobny do TStringGrid, więc wystarczy użyć podobnych komend do standardowych delphi w celu przemieszczania elementów z komórki do komórki. Czy może być coś prostszego? Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy interesują się szybkim zrobieniem jakiejś prostej graficznie aplikacji udostępnionej przez internet, przy czym może być to cokolwiek, zarówno z baz danych jak i metod numerycznych. Wiecie coś o Ajax? Jest cała książka do uczenia Ajax ale z Intraweb robi się to automatycznie wybierając format wywołania procedury jako Ajax, wtedy odświeżane są tylko te części okna których wartości są zmieniane w procedurze. Nie trzeba mieć jakiegokolwiek pojęcia o Ajax; biblioteka załatwia wszystko.</span>

0

IntraWeb jest popularny ale nie w naszym kraju... proszę zerknąć w ofertę TMS Software mają cały zestaw komponentów właśnie dla IntraWeb-a, jeśli ta technologia nie miała by popytu nie było by dodatkowych komponentów oferowanych przez firmy zewnętrzne.
Pozdrawiam.

0

<font size="2">Jest ciekawa sprawa, na którą warto zwrócić uwagę. W php każda strona ma inny adres. Są one jakby niezależne od siebie. Intraweb przypomina normalną aplikację, czyli nie da się wskoczyć do środka ani użyć klawisza przeglądarki "back", na pasku adresu mamy ciągle ten sam adres mimo zmian zawartości okna.

Istnieje jednak jakiś powód dla którego na przykład banki, w Polsce też, stosują technologię analogiczną w działaniu do intraweb. Przykładowo gdy wejdziemy na stronę banku inteligo i klikniemy na "zaloguj" to od razu można zauważyć że mamy do czynienia właśnie z technologią podobną do intraweb [!!!] </span>

0

Wstrząsnę waszymi poglądami dot. webdeveloping'u - ja robienia dla www.kohanaphp.pl sobie inaczej niż przez www.kohanaphp.pl oraz www.extjs.com

0

Zasadniczą wygodą używania technologii VCL for the Web jest to, że nie musimy uczyć się robienia front-end w wielu wypadkach, jeśli nam to nie jest potrzebne, czyli możemy skupić się na logice aplikacji, czyli na back-end. W najbliższym czasie zamierzam napisać krótki artykuł o robieniu niewielkiego forum internetowego w tej technologii.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1