GetCurrentDir i Opendialog

0

Kiedy uruchomie OpenDialog i wybiore jakiś plik znajdujący się w innym katalogu niż katalog aplikacji, to po wykonaniu tej operacji parametr GetCurrentDir zwraca katalog w którym znajduje się wybrany plik a nie katalog z gdzie znajduje się aplikacja.

Dlaczego tak się dzieje, i jak uzyskać katalog aplikacji niezleżnie od OpenDialog?

0
Amadek napisał(a)

jak uzyskać katalog aplikacji niezleżnie od OpenDialog?

ExtractFilePath(Application.ExeName);

0

CurrentDir (poprzez GetCurrentDir i set CurrentDir) nie odnosi sie do katalogu z aplikacja.
Jest to po prostu, jak sama nazwa wskazuje, Aktualny Katalog, czyli ten w ktorym aktualnie dokonywane sa operacje.
Na poczatku dzialania programu CurrentDir jest rowny katalogowi z aplikacja, ale w czasie
dzialania programu moze sie zmieniac (np funkcja SetCurrentDir, OpenDialog itp)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1