Witam ;-)

Poszukuję speców od DevExpress QuantumTreeList.

W czym rzecz: Chcę załadować prosto z pliku grafikę do komórki w DevExpress QuantumTreeList (wersja "nie bazodanowa"). Zrobiłem tym kolumny (Properties) na Image, ale nie widzę tam możliwości załadowania grafiki (nawet z ImageList). Przejrzałem chyba wszystkie metody dostępne dla zarówno całego drzewa, jak i Columns, Items, Values itp - no i nadal nie mam bladego pojęcia jak tą grafikę załadować :| (Oczywiście nie przez Canvas - właśnie chodzi o to, aby nic nie bazgrać po kontrolce, tylko kulturalnie tą grafikę wyświetlić - musi być przecież jakaś metoda, bo po co byłby wtedy typ kolumny Image - i bez tego Canvasem można mazać)

Póki co mam coś takiego

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  Pict: TPicture;
begin
  Pict.Create;
  Pict.Bitmap.LoadFromFile('test.bmp');
  LoadPicture(Pict, TGraphicClass(GetClass(Pict.Bitmap.ClassName)), Tree.Columns[4].Values[0]);
  Pict.Free;
end;

Efekt: Duży ohydny AV

Ktoś bawił się DevExpress QuantumTreeList i wie może gdzie mam babola?

PS: Docelowo ma to być PNG...

PS2: Jakby ktoś chciał skasować temat to proszę do kosza, bo wylot Od razu w kosmos to jest cios poniżej pasa - nawet nie wiadomo co źle napisałem, że mi wywaliliście - z czego ma się biedny user uczyć, jak mu drogi nie wskazują :-P