Obsługa skanera kodów kreskowych

0

Witam
Chciałbym zrobić logowanie do programu przy pomocy skanera kodów kreskowych - po zeskanowaniu następuje weryfikacja - czy ktoś ma może gotowca dla obsługi takiego skanera poprzez port com

0

Tutaj znajdziesz obsługe portu com: Obsługa portów COM z poziomu Delphi (wszystkie windowsy)

jesli podlaczysz do niego czytnik powinno takze dzialac. Oczywiscie przy prawidlowej konfiguracji czytnika. Jesli nie jestes jeszce "szczesliwym posiadaczem" czytnika z interfejsem RS232 to lepiej poszukaj urzadzenia na PS2 lub USB wtedy nie potrzebujesz obsługiwac czytnika z poziomu aplikacji (dziala w trybie emulacji klawiatury).

Pozdrawiam

0

Wiatm.

Uważam że jest to kiepski pomysł.
Takie zabezpieczenie programu jest dość ryzykowne.
Dobre ksero i po zabezpieczeniu.

Hasło lub czytnik kart.

0
dasej napisał(a)

Wiatm.

Uważam że jest to kiepski pomysł.
Takie zabezpieczenie programu jest dość ryzykowne.
Dobre ksero i po zabezpieczeniu.

Hasło lub czytnik kart.

To nie ma być zabezpieczenie tylko ma zastąpić logowanie na klawiaturze ze względu na warunki w jakich pracuje aplikacja jest to najlepsze rozwiązanie moim zdaniem

Dzięki za pomoc

0

Was chyba wszystkich pogięło - skaner kodów kreskowych włącza się równolegle z klawiaturą i nie trzeba żadnych łamańców, żeby to co zeskanuje trafiło jako zastępnik klepania w klawisze :D
Jedyne o co należy zadbać - to to, żeby focus był w odpowiednim miejscu w momencie rozpoczęcia skanowania.

0
TBigStaticObject napisał(a)

Was chyba wszystkich pogięło - skaner kodów kreskowych włącza się równolegle z klawiaturą i nie trzeba żadnych łamańców, żeby to co zeskanuje trafiło jako zastępnik klepania w klawisze :D
Jedyne o co należy zadbać - to to, żeby focus był w odpowiednim miejscu w momencie rozpoczęcia skanowania.

Tak,jesli ma interfejs klawiaturowy... jesli jest na RS trzeba obsłużyc komunikacje z portem....

0

Jeśli chcesz czytnik na RS232, to mam napisaną przeze mnie klasę, która posługuje się komponentem TComPort.

Klasę musisz utworzyć podać prefix i suffix czytnika(gdy nie ma ani prefixu, ani suffixu to nie zawsze działa poprawnie) i podać nazwę procedury, która ma się odpalić po zczytaniu kodu. To wszystko. Deklaracja takiej procedury wygląda tak:

mojaProcedura(Sender: TObject; Str: string)

w zmiennej str masz to, co zostało odczytane.

Jeśli chcesz taką klasę, to daj znać, to Ci wyślę na maila.

0

[deleted]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1