'globalne' zatrzymanie wykonywania procedury

0

Witam.
Nie wiem jak nazwać to coś co potrzebuję.
Przykład:

procedure costam;
begin
try
//costam
except
//to cos co zatrzyma
end;
end;

procedure costam2;
begin
//costam xxx yyy 
end;

procedure onClick...;
begin
costam;
costam2;
end;

I chodzi o to, że jak wystąpi błąd w costam to costam2 się nie wykona.

0
function costam:boolean;
begin
result:=true;
try
//costam
except
result:=false;
exit;
end;
end;

procedure costam2;
begin
//costam xxx yyy
end;

procedure onClick...;
begin
if not costam then exit;
costam2;
end;
0

bardziej chodziło mi o coś w stylu exit;
tak jak podałeś to ja umiem zrobić.
Czy to jedyny sposób ?

0
procedure costam;
begin
  //costam
end;

procedure costam2;
begin
  //costam xxx yyy 
end;

procedure onClick...;
begin
  try
    costam;
    costam2;
  except
    ;
  end;
end;
0

To ja zaproponuje swoja ort!:

procedure costam;
begin
try
//costam
except
//to cos co zatrzyma
end;
end;

procedure costam2;
begin
//costam xxx yyy 
end;

procedure onClick...;
begin
try
costam;
finally
costam2;
end;
end;
0
WIktorDelphi napisał(a)

To ja zaproponuje swoja warjacje:

procedure onClick...;
begin
try
costam;
finally
costam2;
end;
end;

trochę Ci się nie trafiło bo w takim wypadku costam2 wykona się zawsze

0

Wydawalo mi sie, ze to wlasnie tak ma być... Ale w sumie... xD Za duzo maty jak na jeden dzien

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1