Combobox items z mysql problem

0

Witam
Zrobiłem takie zdarzenie

procedure TForm7.firma2Click(Sender: TObject);
begin
SQL.CommandText := 'SELECT * FROM test'; // zapytanie
SQL.Open; // odczytaj dane
while not SQL.EOF do
begin
firma2.Items.Add(SQL.FieldByName(id').AsString);
SQL.Next;
end;
SQL.Close;
end;

No i nie działa - trzeba jakoś jeszcze określić comboboxa aby to działało bo juz nie wiem o co chodzi

0

co nie działa??

0
Misiekd napisał(a)

co nie działa??

Po klinknięciu na combobox nie pojawiają się żadne pozycje - w bazie oczywiście są

0

postaw sobie breakpointa na firma2.Items.Add(SQL.FieldByName(id').AsString); i zobacz czy w ogóle zapytanie coś pobiera

0

No i nie działa ale czemu to z kolei na formie mam tez listview i tam pobiera dane i wyswietla poprawnie co wiecej na innej formie mam takie samo rozwiazanie i tam dziala. ;-(

0

no niestety jasnowidzem nie jestem :/
BTW masz dobrze podpięte to SQL?

0

Zrobiłem tak przeniosłem procedure do zdarzenia otwierającego formę i zaczęło działać nie wiem dlaczego nie działa przy onClick czy innym comboboxa ale juz dziala więc nie ważne. Dzięki za podpowiedzi.

A teraz mam inny problem mam zapytanie do bazy w którym występuje data - oczywiście w bazie pole jest datą, na formie pole DateTimePicker jednak po wywołaniu zapytania błąd niezgodności typów - "Format %s invalid or incompatible width argument"

Zapytanie wygląda tak:
SQL2.CommandText := FORMAT('INSERT INTO zam SET zm_Kh="%s", zm_Nr="%s", zm_Data="%s"', [Edit2.Text, Edit1.Text, Date1.Date]);

Jak mu zapodać poprawne zapytanie?

Już sobie poradziłem

SQL2.CommandText := FORMAT('INSERT INTO zam SET zm_Kh="%s", zm_Nr="%s", zm_Data="%s"', [Edit2.Text, Edit1.Text, DateToStr(Date1.Date)]);

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1