[DELPHI] Wgrywanie pliku na dysk

0

witam, jak zrobic zeby przy pierwszym uruchomieniu programu (tylko) wgral sie na dysk plik do okreslonej sciezki? (np. *.txt)?

0

np tak:

if not FileExists('dfd.txt') then

 URLDownloadToFile(Nil,'http://sex.pl/umc.txt','dfd.txt',0,Nil);

:D chyba, pisane z pamieci

0

oki to jeszcze jendo; mam cos takiego:

var
Plik : TextFile; 
S : String;

begin


AssignFile(Plik, 'D:\plik.txt');  
Reset(Plik);


Readln(Plik, S); 
Memo1.Lines.Add(S); 

end;

i chce zeby do komponentu Memo po wcisnieciu buttona dodawala sie losowa linijka z pliku "plik.txt" i po kolejnym wcisnieciu buttona stara wartośc sie kasowala. wie ktos jak to zrobic?

0
nie_znasz_mnie napisał(a)

oki to jeszcze jendo; mam cos takiego:
zeby do komponentu Memo po wcisnieciu buttona dodawala sie losowa linijka z pliku "plik.txt"

memo1.lines.loadfromfile('c:/plik.txt');
memo1.text:=memo1.lines[random(memo1.lines.count-1)];

Pisane z głowy bez sprawdzania... Ta druga część to nie wiem o co chodzi ;]

0

wielkei dzieki o to mi wlasnie chodzilo :)
kurcze ale to sa extremalne podstawy az mi wstyd :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1