Could not obtain OLE control window handle [DELPHI]

0

Witam wszystkich.

Na tym forum nie znalazłem wątku który by opisywał błąd "

Could not obtain OLE control window handle
". Przeszukalem google i na różnych forach (zagranicznych) był poruszany ten temat ale żadnej odpowiedzi jak go rozwiazać. Może ktoś na tym forum wie jak go ominąć.

Opis problemu:

Błąd o tersci "

Could not obtain OLE control window handle
" pojawia się gdy w aplikacji Win32 Delphi znajduje się komponent TWebBrowser. Dopiero gdy taki program zostaje uruchamiany pojawia sie okienko wlasnie z tym błędem "
Could not obtain OLE control window handle
".

Czy ktos zna jakies rozwiazanie tego problemu ?

P.S. Probowalem tez zamiast komponentu WebBrpwser wstawiac komponent oparty na ActivX Mozilli.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Problem ten nie pojawia sie gry utworze nowa aplikacje i wstawie tam WebBrowser tylko jecdynie w tej mojej ktora pisalem.

Pozdrawiam
[email protected]

0

znaczy ze wykonales pewna niedozwolona operacje albo odniosles sie do obiektu ktory nie istnieje na stronie... podaj jakies procedury, trochę kodu żebyśmy zobaczyli co robisz ze stronami np: po załadowaniu? operujesz jakkolwiek na stronkach załadowanych w WebBrowser?

0

Sprobowalem tez wstawic Webbrowsera dynamicznie:

procedure TForm1.NewBlankPage;
begin

   //tworzenien nowego okna www
   wb:= TWebBrowser.Create(form1);
   with wb do begin
    ParentWindow:=form1.handle; //w tym momecie podczas odpalenia programu wywala sie ten bląd
    top:=1;
    left:=2;
    Height:= 20;
    Width:= 10;
   end;

end;

forma Tform1 istnieje i jest wiodoczna wiec nie wiem dlaczefgo tak sie dzieje. Probowalem tez zamiast form1 uzyc innego Parentawindow jak np. panel1. Blad jest ten sam.
Ale gdy wstawie takie kod:


Sprobowalem tez wstawic Webbrowsera dynamicznie:

<delphi>
procedure TForm1.NewBlankPage;
begin

   //tworzenien nowego okna www
   wb:= TWebBrowser.Create(form1);
   with wb do begin
    //TWinControl(Wb).Parent := nil; - gdy wstawiam to to nie ma bledu ale browser jest niewidoczny
    ParentWindow:=nill; //gdy to wstawie to nie ma bledu ale browser jest niewidoczny
    top:=1;
    left:=2;
    Height:= 20;
    Width:= 10;
   end;

end;

</delphi>
0

ParentWindow:= Form1.Handle;
;)

0
york_daro napisał(a)

ParentWindow:= Form1.Handle;
;)

No wlasnie gdy tak napisze to wyskakuje blad a jak napisze:

ParentWindow:= nill;

to nie ma bledu ale tez webbrowser jest niewidoczny

0

u mnie nie ma bledu... u Ciebie jest ten sam blad co pisales wczesniej tak? czy juz inny?

0

tak ten sam blad. u ciebie moze go nie byc bo jak juz pisalem w mojej aplikacji wyskakuje a jak utworze nowa aplikacje i wstawie webbrowsera to nie ma bledu. probowalem tez przepisac caly program na nowych formach i vblad tez wyskakuje moze sa jakies sprzecznosci z komponentami ???

0

daj zrodlo calego programu..

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1