Porówanie (kolumn) danych w dwóch ListView

0

Witam,

Mam problem i nie wiem jak podejść do następującego zagadnienia.

Na formie mam Listview1 a tam kolumna "X" z danymi liczbowymi oraz Listview2 z kolumną "Y" z danymi liczbowymi.
W jaki sposób porównać dane w kolumnach "X" i Y", czyli jeżeli dana liczba z kolumny "X" występuję w kolumnie "Y", to wykonaj określoną akcję.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Janek

0

Może np:

for X:= 0 to ListView1.Items.Count - 1 do
begin
  for Y:= 0 to ListView2.Items.Cout - 1 do
  begin
    if ListView1.Items.Item[X].Caption = ListView2.Items.item[Y].Caption then ...
  end;
end;
0
Janek2 napisał(a)

Witam,

Mam problem i nie wiem jak podejść do następującego zagadnienia.

Na formie mam Listview1 a tam kolumna "X" z danymi liczbowymi oraz Listview2 z kolumną "Y" z danymi liczbowymi.
W jaki sposób porównać dane w kolumnach "X" i Y", czyli jeżeli dana liczba z kolumny "X" występuję w kolumnie "Y", to wykonaj określoną akcję.

Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Pozdrawiam,
Janek

Buma Druma czytaj dokladniej posty:

jeżeli dana liczba z kolumny "X" występuję w kolumnie "Y"

"WYSTEPUJE".

a jesli chodzi o samo pytanie:
jak masz jusz liczbe (x) z lv1 to potem robisz petle:

for i:=0 to lv2.items.count-1 do
   if x=lv2.items[i].caption then ..

.
czy jakos tak.

0

Może dziś jest niedziela i można być zaspanym ale to ja nie rozumiem czym różni się mój przykład od Twojego ?? Skoro sam podajesz w przykładzie taką samą pętlę ?!. Tylko że moja sprawdza Od razu całą kolumnę z ListView1.

0
BumaDruma napisał(a)

Może dziś jest niedziela i można być zaspanym ale to ja nie rozumiem czym różni się mój przykład od Twojego ?? Skoro sam podajesz w przykładzie taką samą pętlę ?!. Tylko że moja sprawdza Od razu całą kolumnę z ListView1.

o kurna, faktycznie [glowa]
w takim razie przepraszam, to ja niedokladnie czytam ;]

0

A czy TListView nie ma IndexOF() lub Items.IndexOf() .. - nie pamiętam - w każdym razie byłoby lepiej.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1