Form: Bottom Most (jak?)

0

Witam.

Jak spowodować, żeby wybrana forma nie zasłaniała żadnej innej formy programu - to znaczy, żeby nie przechodziła na pierwszy plan?

Idea jest taka, że na formie głównej mam okno chatu i chcę otwierać kolejne formy, które będą privami. Problem pojawia się wtedy, kiedy ktoś klika na główne okno i priv chowa się za nim. Chcę zmusić pozostałe okna, żeby były nad główną formą (ale nie nad innymi aplikacjami, jak w fsStayOnTop).

Acha - jeszcze jedno - główne okno chatu nie jest główną formą aplikacji.

0

mozesz przykleic okno chata do pulpitu
ale wtedy bedzie pod wszystkimi oknami w systemie a nie tylko pod oknami typu priv

0
form1.SendToBack;

tylko kwestia gdzie to wstawic... mozna do OnPaint?

albo faktycznie "przykleic" ja do pulpitu:

windows.SetParent(handle, FindWindow('progman', nil));

ale trzeba pamietac, ze jesli zrestartujemy explorera to nasza forma zniknie, dlatego lepiej co jakis czas wywolac ta procedure ponownie.

0
cimak napisał(a)

windows.SetParent(handle, FindWindow('progman', nil));

Proponuję sprawdzić jak się to będzie zachowywać po wciśnięciu "pokaż pulpit". Zdaje się, że wtedy nie działa dobrze.

0
thenkles napisał(a)
cimak napisał(a)

windows.SetParent(handle, FindWindow('progman', nil));

Proponuję sprawdzić jak się to będzie zachowywać po wciśnięciu "pokaż pulpit". Zdaje się, że wtedy nie działa dobrze.

u mnie dziala dobrze.

0
cimak napisał(a)

u mnie dziala dobrze.

No, no... Teraz sam sprawdziłem i faktycznie nieźle działa :P. Ciekawe, bo kiedyś pisałem program klejący się do puliptu i pamiętam, że próbowałem tego rozwiązania :). W końcu udało mi się jakimiś dziwnymi kombinacjami (sam już nie pamiętam jak) jakoś w miarę to zrobić :).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1