Procedura sprawdzajaca procesy w windowsie

0

Witam, w jaki sposob moge w delphi sprawdzic czy jakis program jest uruchomiony? chodzi mi o procedure ktora sprawdza czy program znajduje sie w liscie procesow pod ALT + CTRL + DEL?

0

Czy twoj internet ma bana na GOOGLE?? Jak uzyskać listę plików ( EXE) uruchomionych w systemie sZUKAJ A ZNAJDZIESZ i jeszcze na przykladzie delphi Jak sprawdzić, czy Delphi jest uruchomione .. wyszukiwanie okien

0
function IsDelphiRunning : boolean;
begin
Result:= FindWindow('Notepad', nil) > 0;
end; 

To dziala, ale juz np

function IsDelphiRunning : boolean;
begin
Result:= FindWindow('testprog', nil) > 0;
end; 

Nie dziala. Rowniez czesc programow uruchominych w systemie wykrywa, a czesc nie.

Natomiast jesli zrobie

function IsDelphiRunning : boolean;
begin
Result:= FindWindow(Nil, 'xxxx') > 0;
end; 

to nie wykrywa programow uruchomionych ze statusem SW_hide

0
Jagred napisał(a)

Na jakiej zasadzie to dziala?

Pisze w helpie. Zdajesie że albo podajesz nazwę klasy okna czy np 'TForm1' albo tytuł okna czyli to co jest właściwością Caption czyli 'Form1'.

0

http://4programmers.net/Delphi/FAQ/Win_API/Jak_pobra%C4%87_list%C4%99_odpalonych_proces%C3%B3w_wraz_z_pami%C4%99cia_jak%C4%85_zajmuj%C4%85_
tu masz jak pobrać listę procesów - potem sprawdź tylko czy twój exe jest na tej liście

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1