Przyszłość BDE

0

Witam Wszystkich

Zabieram się za pisanie programu, który ma posłużyć do zbierania danych "statystycznych" - wyniki pomiarów. Po pewnym czasie (myślę roku, może dwóch) jak danych nazbiera się więcej, zamierzam dane poddać statystyce i wyciągnąć wnioski z pomiarów.

Pamiętając jeszcze z zamierzchłych wersji Delphi bazy danych Paradoxa i komponenty Table, DBSource oraz DBGrid mam do Was pytanie. Czy DBE będzie przydatne za jakiś czas, czy np. poradzi sobie z Vistą? A może lepiej byłoby przerzucić się na jakiś bardziej współczesne, przyszłościowe rozwiązanie, o których nie ukrywam nie mam pojęcia?

Czy dać sobie spokój z BDE, a może jest to całkiem przyzwoite rozwiązanie, tyle że stare ?

Chcę uchronić się przed sytuacją, że nazbieram danych, a potem okaże się że format plików jest na tyle stary że niewiele z tym się da zrobić...

Pozdrawiam i liczę na komentarze.

0

no to przecież można zrobić normalnie - zapisywać dane do plików tekstowych, nie? :-)

0
Max1414 napisał(a)

no to przecież można zrobić normalnie - zapisywać dane do plików tekstowych, nie? :-)
:-D :-D :-D

BDE już od dość długiego czasu nie jest wspierane i rozwijane przez Borlanda. Dużo lepszym wyjściem jest jakaś darmowa baza w pełni SQLowa, np. FireBird, PostgreSQL, SQLite, MySQL, czy też darmowe wersje "dużych" baz, Oracle XE, SQL Server EE.

Napisz jakie masz Delphi (wersja) to coś się doradzi.

BTW jeśli miałeś stycznoś z bazami BDE to nie będzie to jakiś ogromny skok w nieznane tylko w nową jakość :)

0

Obecnie mam TurboDelphi Explorer - wersja darmowa, bez możliwości instalowania komponentów.
Dla DBE do wersji instalacyjnej dołączałem BdeInst.dll i wszystko działało pod XP.
Zastanawiam się tylko, jak to będzie wyglądało pod Vistą - czy się nie okaże że trzeba było pomyśleć o znianie za wczasu ...

0

Obecnie mam TurboDelphi Explorer - wersja darmowa, bez możliwości instalowania komponentów.
Dla DBE do wersji instalacyjnej dołączałem BdeInst.dll i wszystko działało pod XP.
Zastanawiam się tylko, jak to będzie wyglądało pod Vistą - czy się nie okaże że trzeba było pomyśleć o znianie za wczasu ...

0

a jaki przewidujesz rozmiar bazy? Jeśli powyżej 100 - 200 MB plus do tego indeksy (nie wyobrażam sobie robienia jakichś raportów bez indeksów) to od razu daj sobie spokój - jak ma działać bezawaryjnie to nie paradox

0

Bazy danych niewielkie - na pewnio nie dochodzące do 100 MB - myślę że maksymalnie 10-20 MB.

Problem w tym, że BDE nazwijmy nauczyłem się (czytaj "liznąłem") i najchętniej bym przy tym został.
Jeśli jednak np. mój program który teraz będzie chodził, potem nie będzie chciał działać pod Vistą ze względu na DBE to muszę się dokształcić.

Tak naprawdę to BDE potrzebne mi jest to tego, żeby użytkownik wprowadził serię liczb, program doliczył do tego to i owo i mogę to zapisać np. w pliku txt.

Potem jednak będę musiał móc to wczytać ten plik z powrotem na nim podziałać.

0
Majster napisał(a)

Tak naprawdę to BDE potrzebne mi jest to tego, żeby użytkownik wprowadził serię liczb, program doliczył do tego to i owo i mogę to zapisać np. w pliku txt.

Mógłbyś to bardziej rozwinąć - do czego to BDE ci potrzebne :) ? Bo do wprowadzania serii liczb nie jest potrzebne BDE :)

0

Posłuchaj mnie Max1414

Piszesz te swoje jakże cenne odpowiedzi, ale jak dotąd to nic mądrego się od ciebie nie dowiedziałem.
Także nie zrozum mnie źle, ale nie chce mi się tłumaczyć poco mi DBE.

Jak czegoś nie wiem, to nie ściemniam tylko pytam. A jak ktoś pisze odpowiedzi - tak jak ty - po to tylko żeby coś napisać, to sobie GG odpal...

0
Majster napisał(a)

Posłuchaj mnie Max1414

Piszesz te swoje jakże cenne odpowiedzi, ale jak dotąd to nic mądrego się od ciebie nie dowiedziałem.
Także nie zrozum mnie źle, ale nie chce mi się tłumaczyć poco mi DBE.

Jak czegoś nie wiem, to nie ściemniam tylko pytam. A jak ktoś pisze odpowiedzi - tak jak ty - po to tylko żeby coś napisać, to sobie GG odpal...

dobra nieważne, źle zrozumiałem twój poprzedni post...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0