Jak wyświetlić w np: LABEL symbole è i à

0

Witam

Napisałem prosty program w Delphi do nauki słówek. Dane wczytuje z pliku tekstowego. Niestety symbole è i à można zapisać tylko przy użyciu kodowania. Ponieważ problem dotyczy dwóch znaków pomyślałem, aby w pliku tekstowym zamiast è i à wpisać np: e. i a. i za pomocą fukcji pos() znaleŹć to i zamienić. Nie wiem tylko czy np: w label da się wyświetlić è i à i w jaki sposób. Potem wystarczy połączyć łańcuchy.

0

a może być ogonek w drugą stronę?

Label1.Caption := Label1.Caption +  chr(225);
Label1.Caption := Label1.Caption +  chr(233);
0

Właściwą literę wpisujesz na przykład e+`. Ten apostrof jest umieszczony na jednym klawiszu z tyldą [~].

const Replace:array[0..3, boolean] of string =
  (('e`', #233), ('a`', #225), ('E`', #201), ('A`', #193));
var i:integer;
begin
for i:=0 to Length(Replace)-1 do
  Edit1.Text:=StringReplace(Edit1.Text, Replace[i, FALSE], Replace[i, TRUE], [rfReplaceAll]);
end;

Jeśli, mimo powyższego, właściwe znaki nie są pokazywane, będziesz musiał zmienić charset czcionki labela.

// Arthan był szybszy..

0

Wielkie dzięki. Rozwiązanie okazało się proste, ale dopiero zaczynam przygdę z programowaniem.

0
the_dinn napisał(a)

Wielkie dzięki. Rozwiązanie okazało się proste, ale dopiero zaczynam przygdę z programowaniem.

Tee, ale chyba nie jesteś tak zwanym "Dzieckiem Buildera"? Bo skoro mówisz, że zaczynasz przygodę z programowaniem, a żądlujesz labelami, to trochę podejrzane!?

0

Tee, ale chyba nie jesteś tak zwanym "Dzieckiem Buildera"? Bo skoro mówisz, że zaczynasz przygodę z programowaniem, a żądlujesz labelami, to trochę podejrzane!?

Właśnie! to JEST podejrzane !

a tak w ogóle... ...z ciekawości... ..po co ci te znaki ;p ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1