10029. Invalid BLOB length. BDE, ODBC.

Odpowiedz Nowy wątek
2007-07-31 07:32

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0

Witam

Piszę programik, korzystający z Firebird'a. Technologicznie łączę się z bazą przy użyciu BDE + ODBC(TDatabase, jako alias podaje nazwę źródła danych ODBC). Jest sobie jakaś tabelka do której próbuje wpakować blobika (obrazek) (technicznie z wykorzystaniem RequestLive = True). W bazie pole jest jako BLOB SUB_TYPE 0. Picture zrzucam do MemoryStream, a potem dla pola qFOTOS.LoadFromStream. Sam odczyt i zapis mam sprawdzony. Problem pojawia sie przy dużych obrazkach (podejrzewam że powyżej 1 Mb). Poszukałem troche na necie i co jakiś czas pojawia sie opinia że przez ODBC więcej niż 1 Mb nie przepcham. W BDE Administratorze eksperymentowałem z parametrami BLOB SIZE (-1, 1000, 10000) oraz BLOBS TO CACHE (-1, ...). Ale nic nie dało cały czas na q.Post wylatuje z wyjątkiem: 10029 - Invalid BLOB length. Oczywiście przy mniejszych obrazeczkach ładnie hula.

No i pytanie czy to jest do obejścia z użyciem BDE i ODBC ?

Pozdrawiam wszystkich.

Pozostało 580 znaków

2007-07-31 10:26

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

a dlaczego nie IBXy? BTW spróbuj przez IBXy to zobaczysz czy to BDE + ODBC czy sam FB wariuje

BTW która wersja FB?


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-07-31 11:20

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0
Misiekd napisał(a)

a dlaczego nie IBXy?

  1. Ani w D4Std, ani w TDE ich nie ma :(
  2. Na razie nic takiego nie planuje, ale jakby tak trzeba było zmienić silnik na inny niż FB/IB ?

    Misiekd napisał(a)

    BTW która wersja FB?

FB 2
ale dokładnie to teraz nie powiem, góra z przed 2-3 miesiecy.

Pozostało 580 znaków

2007-07-31 12:42

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

a spróbuj bez BDE, tylko przez ODBC - tu masz sterownik do FB http://www.firebirdsql.org/index.php?op=files&id=odbc


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-07-31 13:34

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 6 lat temu

0
Misiekd napisał(a)

a spróbuj bez BDE, tylko przez ODBC - tu masz sterownik do FB http://www.firebirdsql.org/index.php?op=files&id=odbc

Wydaje mi się że tego sterownika właśnie używam. Bezpośredni dostęp przez ODBC nie wchodzi w grę, bo Delphi 4 w wersji Standard daje możliwość dostępu tylko do desktopowych baz danych. Ewentualnie spróbuje bezpośrednie przez ODBC ale z Turbo Delphi.
Ale tak właściwie to co rozumiesz pod pojęciem bez BDE ? bez komponentów TDatabase, TQuery ?

Pozostało 580 znaków

2007-07-31 14:20

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 7 lat temu

0

tak - jak masz możliwość to przez DBX albo ADO. BDE ma kilka bugów mniej lub bardziej upierdliwych


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0