Przyciski dalej, wstecz do nawigacji

0

Witam

Mam taki problem, zrobiłem zakładki bez tab'ów i nie wiem jak wykonać przyciski do nawigacji nimi.
Szukałem szukałem i nic nie znalazłem :(

0
Paczanga napisał(a)

zrobiłem zakładki

Przy pomocy czego? :> Więcej szczegółów byś mógł podać ;)

0

Obstawiam, że PageControl?

Coś w stylu:

Dalej >

PageControl1.ActivePageIndex:=PageControl1.ActivePageIndex+1;

< Wstecz

PageControl1.ActivePageIndex:=PageControl1.ActivePageIndex-1;
0

Tak użyłem PageControl , zrobiłem jak napisałeś nie działa nadal. nie zmienia zakładek. Czy może łatwiej by było zrobić to za pomocą TNotebook? Korzystam z Lazarusa ale chyba nie ma to wpływu.

0

PageControl1.TabIndex:=PageControl1.TabIndex+1; i analogicznie do przycisku wstecz

0

to może tak:

//dalej
if PageControl1.TabIndex < PageControl1.PageCount-1 then
    PageControl1.TabIndex := PageControl1.TabIndex+1
  else
    PageControl1.TabIndex := 0;

//wstecz
if PageControl1.TabIndex > 0 then
    PageControl1.TabIndex := PageControl1.TabIndex-1
  else
    PageControl1.TabIndex := PageControl1.PageCount-1;

0

Nie działa nadal, spróbuje pokombinować z TabSheet

0

nic , dalej nic :-(

0

a jak Ty to masz zrobione że zakładki są bez tabów ? :>

0

Zaznaczyłem zakładkę potem w Inspektorze obiektów zmieniłem właściwość TabVisible na False

0

więc sposób z TabIndex nie zadziała, ale Szczawik'a z ActivePageIndex powinno :/ (przynajmniej u mnie tak jest)

0

Z włączonymi Tabami przyciski działają, kiedy ukryje już nie. Może jest jakiś inny sposób żebym uzyskał możliwość nawigowania przyciskami dalej, wstecz żeby wyglądało np. jak instalator.

0
Paczanga napisał(a)

Z włączonymi Tabami przyciski działają, kiedy ukryje już nie. Może jest jakiś inny sposób żebym uzyskał możliwość nawigowania przyciskami dalej, wstecz żeby wyglądało np. jak instalator.

TNoteBook + F1

0

cos wiecej?

0
Paczanga napisał(a)

cos wiecej?

Kurcze, TNoteBook to jest coś takiego że masz jak gdyby wiele paneli, przy czym widoczny jest tylko jednen. Pod przyciski podpinasz sobie prockę które przełącza na kolejne/poprzednie "panele".

Wrzucasz sobie ten komponent, edytujesz sobie właściwość Pages (dodajesz tam zakładki przyciskiem Add). Wstawiasz sobie na te zakładki jakieś komponenciki (to na którą zakłądke wstawiasz zależy od tego co masz ustawione w ActivePage). Później w kodzie przełączasz sobie tą zakłądkę stosując właściwość PageIndex.

Na Boga weź i poklikaj. To wszystko jest tak proste, trzeba tylko chcieć i spróbować.

0

Ok wstawiłem, wrzuciłem przykładowo komponenty, ale nie wiem jaką procedurę wpisać w przycisku. Wydaje mi się że to ma wyglądać tak ?

Obstawiam, że PageControl?

Coś w stylu:

Dalej >
PageControl1.ActivePageIndex:=PageControl1.ActivePageIndex+1;

< Wstecz
PageControl1.ActivePageIndex:=PageControl1.ActivePageIndex-1;

Tylko nie wiem co mam wpisać zamiast Page Control ?

0

A masz w ogóle w PageControl jakieś stworzone strony? (pod drugim myszy)

0

tak mam, Page 1 2 3 i 4

0
Paczanga napisał(a)

Tylko nie wiem co mam wpisać zamiast Page Control ?

Jessssssssssuuuuuuuuuuuuu czemu to jeszcze nie wylądowało w innym dziale ?

Chłopie (albo kobieto), brakuje Ci elementanych podstaw - no jak co wpisać zamiast Page Control ? no nazwe komponentu do którego się odwołujesz !!! Teraz to już nie wiem czy zrobiłeś to na NoteBook czy na PageControl. Jak najedziesz myszką na komponent to w pierwszej linii hint'a masz NazwaKomponentu : KlasaKomponentu (więc odpowiednio PageControl1 : TPageControl, lub Notebook1 : TNotebook), więc masz wpisać PageControl1 lub Notebook1 !!!!

Tylko PageIndex jest w TNotebook, a ActivePageIndex jest w PageControl, więc napisz czego użyłeś.

w ogóle weź sobie wpisz w google kurs delphi i przeczytaj PIERWSZY rodział !

0

Ejj nie krzycz na niego!!!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1