Skalowanie okien

0

Przeszukałem forum i stronę, ale nie znalazłem podobnego tematu (lub szukałem pod nieodpowiednimi hasłami).

W jaki sposób uniknąć podanego na zdjęciach efektu, aby po maksymalizacji
(lub ręcznym rozciąganiu) formy wszystkie komponenty łądnie skalowały sie do
aktualnego rozmiaru formatki?

Normalny widok formy:
http://img296.imageshack.us/my.php?image=normalur9.jpg

Forma po maksymalizacji:
http://img185.imageshack.us/my.php?image=maxxw8.jpg

Po kliknięciu przycisku maksymalizacji, kontrolki na formie nie rozjeżdżają się, a ukłądają proporcjonalnie do ich pierwotnej pozycji.

Z góry dzięuję za pomoc.

0

W object inspector daj w Broder icon biMaximize na false, i broderstyle na bssingle

0
SACZI napisał(a)

Przeszukałem forum i stronę, ale nie znalazłem podobnego tematu (lub szukałem pod nieodpowiednimi hasłami).

W jaki sposób uniknąć podanego na zdjęciach efektu, aby po maksymalizacji
(lub ręcznym rozciąganiu) formy wszystkie komponenty łądnie skalowały sie do
aktualnego rozmiaru formatki?

Normalny widok formy:
http://img296.imageshack.us/my.php?image=normalur9.jpg

Forma po maksymalizacji:
http://img185.imageshack.us/my.php?image=maxxw8.jpg

Po kliknięciu przycisku maksymalizacji, kontrolki na formie nie rozjeżdżają się, a ukłądają proporcjonalnie do ich pierwotnej pozycji.

Z góry dzięuję za pomoc.

Anchors dla kontrolek - taka kotwica, z której strony się będzie trzymał. Dodatkowo możesz wrzucić pare paneli, i poustawieć im Align, popróbuj to zrozumiesz.

0

Anchors dla kontrolek - taka kotwica, z której strony się będzie trzymał. Dodatkowo możesz wrzucić pare paneli, i poustawieć im Align, popróbuj to zrozumiesz.

Zgadza się. Znalazłem już w sieci, ale wielkie dzięki za pomoc.

BTW, jak w TGridPanel ustawić, np siatkę 3 paneli w jednym wierszu?

0
SACZI napisał(a)

Anchors dla kontrolek - taka kotwica, z której strony się będzie trzymał. Dodatkowo możesz wrzucić pare paneli, i poustawieć im Align, popróbuj to zrozumiesz.

Zgadza się. Znalazłem już w sieci, ale wielkie dzięki za pomoc.

BTW, jak w TGridPanel ustawić, np siatkę 3 paneli w jednym wierszu?

No usuwasz jedną kolumnę (bo domyślnie są 2) i dodajesz 1 wiersz (bo domyślnie są 2). No i trzeba tam ustawić co ma się dziać przy dodawaniu nowych rzeczy (jeśli chcesz dodawać nowe).

BTW do czego używasz tego komponentu ? Wczoraj na niego zerkałem (bo to nowość w BDS) ale taki mi się wydał jakoś średnio przydatny.

0

No usuwasz jedną kolumnę (bo domyślnie są 2) i dodajesz 1 wiersz (bo domyślnie są 2). No i trzeba tam ustawić co ma się dziać przy dodawaniu nowych rzeczy (jeśli chcesz dodawać nowe).

BTW do czego używasz tego komponentu ? Wczoraj na niego zerkałem (bo to nowość w BDS) ale taki mi się wydał jakoś średnio przydatny.

To jest pewnego rodzaju kontener na komponenty wizualne.
Połóż GridPanel na formę, a na niego np TChart.
Resztę sam zobaczysz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0