Free Pascal Compiler - problem z dźwiękiem

0

Witam, mam następujący problem:

W FPC zamiast takich fajnych dźwięków (jak w Torbu Pascalu) mój komuter wydaje z siebie za każdym razem taki dźwięk, jak systemowy dźwięk od "Błąd". Da się jakoś t naprawić ??

0

Może jakieś opcje trzba włączyć do dźwięku ...

0

Nikt mi nie może pomóc ??

No ludzie, proszę... :)

0

Czy w TP były fajne dźwięki :| Z tego co pamiętam to w TP dźwięk regulowało się na zasadzie

Sound(Częstotliwość);
Delay(JakDługo);
NoSound;

P.S. Nieładnie ponaglać...

0
Oleksy_Adam napisał(a)

Czy w TP były fajne dźwięki :| Z tego co pamiętam to w TP dźwięk regulowało się na zasadzie

Sound(Częstotliwość);
Delay(JakDługo);
NoSound;

P.S. Nieładnie ponaglać...

Tak, wszytko się zgadza, Ustawiam tak, i w TP wychodzą takie dźwięki jak ustawiłęm, a w FPC zamiast tego za każdym razem systemowy dźwięk blędu (na tym samym pliku robiąc).... Czy u Was FPC działą dobrze ??

PS Sory za ponaglanie, ale temat spadł już do końca strony i 0 odp. :(</image>

0

A ja :
http://www.freepascal.org/contrib/db.php3?category=Miscellaneous
;-)
heh ale ktoś naspamował :-[

0
swiru ex..... napisał(a)

A ja :
http://www.freepascal.org/contrib/db.php3?category=Miscellaneous
;-)
heh ale ktoś naspamował :-[

No sorki, ale na razie u mnie z angielskim jeszcze dość cienko.... Oco tam chodzi ?? Mam coś ściągnąć ?? Mało z tego rozumiem,...

0

Pierwszy dzień na forum i już mogę pomóc, a jak coś sknocę.... :-D

  1. Będzie ci potrzeba biblioteka WinCrt którą znajdziesz w zbiorze bibliotek WinGraph. Możesz je ściągnąć z tej strony: http://math.ubbcluj.ro/~sberinde/wingraph/wingraph.zip

  2. Rozpakuj to archiwum i poszukaj plików o nazwach: wincrt.pas i wincrt.ppu następnie skopiuj je do folderu głównego free pascal (i386-win32).

  3. Uruchamiasz fpc i:

   uses wincrt;
   begin
     sound (natężenie,interwał);
   end.
 
  1. I jest fajnie :-)
0
piochu napisał(a)

Pierwszy dzień na forum i już mogę pomóc, a jak coś sknocę.... :-D

  1. Będzie ci potrzeba biblioteka WinCrt którą znajdziesz w zbiorze bibliotek WinGraph. Możesz je ściągnąć z tej strony: http://math.ubbcluj.ro/~sberinde/wingraph/wingraph.zip

  2. Rozpakuj to archiwum i poszukaj plików o nazwach: wincrt.pas i wincrt.ppu następnie skopiuj je do folderu głównego free pascal (i386-win32).

  3. Uruchamiasz fpc i:

uses wincrt;
begin
sound (natężenie,interwał);
end.

> 
> 4. I jest fajnie  :-)


Noo dzięki, wreszcie ktoś postarał się mi pomóc. Dzięki

No, ale nadal mi coś nie chce działać. Wsadziłem to pliki do tego folderu. Dopisałem "Uses WinCrt". Tylko nie rozumiem, co to jest ten "interwał" ?? Nigdu tego nie używałem. A poza tym Jak chce uruchomić to pisze "Fatal: Can`t find unit wingraph." 

Poprosze o dalszą pomoc :) Z góry wielkie dzięki :)
0

ach i sknociłem [wstyd]
Poprawiona wersja wygląda tak:

  1. Kopiujesz pliki: wincrt.pas wingraph.pas i switches.inc to folderu głownego fp
  2. Uruchamiasz fp i otwierasz plik wincrt.pas
  3. CTRL + F9 - jeżeli wyskoczy komunikat "Can't run a unit" to wszystko jest ok (jak nie wyskoczy to nie mam pojęcia co jest nie tak :-D)
  4. Wszystko gotowe, możesz przepisać ten kod który jest wyżej
  5. Interwał = opóźnienie</quote></ort></cpp>
0
piochu napisał(a)

ach i sknociłem [wstyd]
Poprawiona wersja wygląda tak:

  1. Kopiujesz pliki: wincrt.pas wingraph.pas i switches.inc to folderu głownego fp
  2. Uruchamiasz fp i otwierasz plik wincrt.pas
  3. CTRL + F9 - jeżeli wyskoczy komunikat "Can't run a unit" to wszystko jest ok (jak nie wyskoczy to nie mam pojęcia co jest nie tak :-D)
  4. Wszystko gotowe, możesz przepisać ten kod który jest wyżej
  5. Interwał = opóźnienie
    </ort></cpp></quote>

Juhuuuu !!!!! Jesteś boski koleś, teraz wszytsko działa, jest trochę inaczej, niż było (poprzednio dawałem "sound(100); delay(200);" a teraz jest "sound(100,200);"). Ale to nawet lepiej, prostszy będzie kod :).

Ale mam pytanie, dlaczego tak jest, dlaczego te dżwięki automatycznie nie działały, tylko trzeba było to zrobić, i dlaczego jest inny zapis, z tym interwałem w sound ??

Jeszcze raz dzięki :D</i>

0

FP ma inne biblioteki niż Turbo Pascal ale o tej samej nazwie. Widocznie w crt z fp nie wbudowano obsługi głośniczka systemowego. Natomiast WinCrt to biblioteka zupełnie innej grupy programistów którzy postanowili że deklaracja dźwięku w ich bibliotece będzie wyglądać tak a nie jak to było w standardowym TP. Szczerze powiedziawszy chyba zrobili dobrze bo jak zauważyłeś kod jest o linijkę krótszy. ;-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1