Delphi i excel

Odpowiedz Nowy wątek
2007-06-19 07:55
0

Witam mam taki kawałek kodu:

procedure TForm1.do_excela;
 Excel: Variant;
 i,j:integer;
 begin
  try
 Button6.Visible:=False;
  Excel:=CreateOleObject('Excel.Application');  // Otwarcie nowego Excela
  Excel.WorkBooks.Add;                                 // Stworzenie skoroszytu

  for i:=1 to   dl_tabeli do
  Begin
    for j:=1 to 7 do Excel.Cells[i,j].Value:=StringGrid2.Cells[j-1,i-1];
  end;

  Excel.Cells[dl_tabeli+1,1].Value:='Suma ';
  Excel.Cells[dl_tabeli+1,3].Value:= Edit2.Text;
  Excel.Cells[dl_tabeli+2,1].Value:='Suma sztuk';
///  Excel.Cells[dl_tabeli+2,3].Value:= edit3.Text;

//Excel.Cells[1,1].Value:='5as ';                    // Zapis danej do komórki Excela
Excel.ActiveWorkbook.SaveAs('C:\Marian\'+ DateToStr(Date)+'.xls');             // Zapis do pliku
Excel.Quit;
  finally
   ShowMessage('Tworzę nowy arkusz exela');
   Button6.Visible:=true;
 end;
end;

W poprzedniej aplikacji działa bez zastrzeżeń a teraz mam komunikat Unknown directive :'Excel"
Undeklared identifier : 'Excel'

Programik pisałem trochę dawno temu i nie pamietam co brakuje, może ktoś zechciałby mi pomóc.
Dzięki AS

Pozostało 580 znaków

2007-06-19 08:45
0

Moja procedura eksportu grida do excela. Zmodyfikuj do potrzeb.

procedure SendToExcel(Grid :TXStringGrid);
var
 xls, wb, Range : OLEVariant;
 arrData        : Variant;
 Row, Col       : Word;
 i, j           : Word;

begin
 Row := Grid.RowCount;
 Col := Grid.ColCount;

 if Row > 0 then
    begin
     arrData := VarArrayCreate([1, Row, 1, Col], varVariant);
     for i := 1 to Row do
      for j := 1 to Col do
       arrData[i, j] := Grid.Cells[j - 1, i - 1];
    end; // if Row

  xls := CreateOLEObject('Excel.Application');
  wb := xls.WorkBooks.Add;
  Range := wb.WorkSheets[1].Range[wb.WorkSheets[1].Cells[1, 1],
                                  wb.WorkSheets[1].Cells[Row, Col]];
  Range.Value := arrData;
  xls.Visible := True;
end; // SendToExcel

<span style="color: blue">"Kolarstwo to jedna z najtrudniejszych dyscyplin sportu. Nawet najgorszy kolarz jest wciąż wybitnym sportowcem."
s.p. Marco Pantani
</span>

Pozostało 580 znaków

2007-06-19 11:54
0

dzięki przetestuje ale dalej mnie gnębi co zapomniałem dopisać, czemu tak prosta sprawa poprostu nie dziala, ten kodzik ma kilka lat i funkcjonuje bez problemu w innym programie.

AS

Pozostało 580 znaków

2007-06-19 12:38
0

Strzał w ciemno: masz u Uses ComObj?


Nie jestem "kompletnym" idiotą,
kilku części nadal brakuje.

Pozostało 580 znaków

2007-06-20 13:32
0

mam Uses ComObj, odpaliłem przykład "Oleksy_Adam" i zadziałało,
dzięki Adam

AS

Pozostało 580 znaków

2007-06-22 11:04
0

Jeśli chodzi o mnie to poniżej procedure
powinien znaleść się var
Patrząc na ten kod, tego właśnie brakuje

Pozostało 580 znaków

2007-06-22 11:19
0
TeeM napisał(a)

Jeśli chodzi o mnie to poniżej procedure
powinien znaleść się var
Patrząc na ten kod, tego właśnie brakuje

To raz a dwa: w deklaracji zmiennych, Excel ma byc typu OleVariant a nie Variant.


"as above, so below..all things come from the one. Now You are the victim, carried by the wind, then rooted to the ground. If You want, to learn the secrets..close Your eyes..."

Pozostało 580 znaków

2007-11-16 13:21
0

Przeszukujac temat zapisu do Excela z Delphi znalazlem ten i inne watki. Ale we wszystkich odpowiedziach
tworzony jest nowy object (nowy plik Excela)

CreateOleObject('Excel.Application'); 

i dopiero do niego sa zapisywane dane.
Powyzszy kod dostosowalem do swoego programu i dziala, ale mi potrzebny jest cos innego.

Czy mozna jakos zapisywac do istniejacego juz pliku Excela?

Szukalem w helpie cos w stylu

OpenOleObject('plik_excela')

ale nic nie znalazlem.

Czy mozna otworzyc istniejacy plik?

Umiem otworzyc istniejacy plik Excela przez ADO ale nie umiem wtedy zapisywac do
okreslonej komorki. Nigdzie nic na ten temat nie znalazlem.

Pozostało 580 znaków

2007-11-16 13:31
0

CreateOleObject('Excel.Application'); tworzy obiekt excel a nie plik!

Zamiast w helpie (btw co ma help delphi do excela??) trzeba było googla zapytać http://www.google.com/search?[...]era&ie=utf-8&oe=utf-8 - już w pierwszym masz

A co do ADO to kolejna komórka to kolejna kolumna w tabelce a między wierszami poruszasz się przez First, Prev, Next, Last


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-11-16 14:05
0
Misiekd napisał(a)

CreateOleObject('Excel.Application'); tworzy obiekt excel a nie plik!

Zamiast w helpie (btw co ma help delphi do excela??) trzeba było googla zapytać

Pisze w Delphi wiec szukam w helpie do Delphi, chyba normalne.

Misiekd napisał(a)

http://www.google.com/search?[...]era&ie=utf-8&oe=utf-8 - już w pierwszym masz

Niestety nie dziala ten sposob. Pojawia sie komunikat
"Łączenie i osadzanie obiektów nie jest dostępne" a potem komunikat
"Aplikacja została uruchomiona lecz nie zarejestrowała klasy factory"
Nie mam pojecia o co chodzi.

Misiekd napisał(a)

A co do ADO to kolejna komórka to kolejna kolumna w tabelce a między wierszami poruszasz się przez First, Prev, Next, Last

Nie bardzo rozumiem. Jak mam w insercie wpisac zeby wstawil w komorke D10???
Jak mi ma pomoc First, Prev itd.?

Pozostało 580 znaków

2007-11-16 22:03
0

Wodzu napisał:

To raz a dwa: w deklaracji zmiennych, Excel ma byc typu OleVariant a nie Variant.

wcale nie, ja używam Variant i to wystarcza ;-)

u mnie wygląda to mniej więcej tak:

uses
ComObj

var
    excel, MyWorkBook1 : variant;

begin
       excel := createOleObject('Excel.Application');
       excel.visible := true;
       MyWorkBook1 := CreateOleObject ('Excel.Sheet');
       MyWorkBook1 := Excel.Workbooks.Open('C:\plik.xls');

       excel.worksheets[1].Range['A1'].Value := 'coś tam';

       MyWorkBook1.save;
       MyWorkBook1.close;

       excel.quit;
       excel := Unassigned;
end;

wiem tylko tyle co mi kiedyś Misiekd poradził ;-)

Forsaken napisał:

Nie bardzo rozumiem. Jak mam w insercie wpisac zeby wstawil w komorke D10???
Jak mi ma pomoc First, Prev itd.?

First, Prev itp. stosujesz do tabelki nie do Excela

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0