okno logowania

0

Jak zrobić własne okno logowania programu do bazy danych?

0

taki post to raczej do newbie sie nadaje. Bo zrobic je mozna standardowo wrzucajac na forme 2 edity i jeden guzik. w zdarzeniu onclick guzika wypelniasz pola komponentu uzywanego do polaczenia z baza. Pola z loginem i haslem. Wypelniasz je polami text komponentow edit, ktore wczesniej wstawiles.

0

Darck: tak? To wyjaśnij mi jak podstawić login i hasło do SQLConnection np w dbexpessach. I żeby to dziłało. Bo nie umiem

0

jak sie laczysz np. przez connectionstring i masz ten connectionstring ustawiony, dzialajacy, przetestowany, to tniesz go na czesci, w miejscu logina i hasla dodajes edit.text i przypisujesz do pola connectionstring, czy jak ono sie nazywa.
Schematycznie:

Obiektdolaczenia.connectionstring:='Jakistypbazy;jakisparametr1=costam;cos innego=costam;haslo='+edit2.text+';login='+edit1.text+';';
Obiektdolaczenia.polacz;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0