[delphi] jak posortowac odfiltrowane wyniki w dbgrid?

Odpowiedz Nowy wątek
2007-06-05 08:58
0

Zrobilem sortowanie po nacisnieciu na tytuly dbgrida. ale za kazdym razem sortuje mi od nowa zapytanie.
czyli jak np klikne kolumne o nazwie (NAME) to robei zapytanie i na koncui dodaje "ORDER BY name"
i znowu wysylam i zapytanie do bazy danych. A daloby sie jakos sortowac to co jest juz widoczne czyli jesli zastosuje filtr i wybiore nazwiska na litere "K" to zeby po sortowaniu wedlug PESELU,IMIE itd odbywalao sie bez wysylania zaapytania do bazy anych tylko sortowal to co widac i co zostalo ewentualnie przefiltrowane ?

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 09:15
0

poczytaj o TClientDataSet


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 12:08
0
SELECT * FROM Tabela WHERE Kolumna LIKE 'K%' ORDER BY Kolumna

To chcesz? :|

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 12:12
0
RedbaK napisał(a)
SELECT * FROM Tabela WHERE Kolumna LIKE 'K%' ORDER BY Kolumna

To chcesz? :|

A czytać ty umiesz???

odbywalao sie bez wysylania zaapytania do bazy danych tylko sortowal to co widac i co zostalo ewentualnie przefiltrowane


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 12:40
0

A czytać ty umiesz???

A w pychola byś tak nie chciał???

  (Column.Field.DataSet as TTable).IndexFieldNames:=Column.FieldName;

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 12:45
0

widzę, że dalej z czytaniem u ciebie ciężko ...

A jakbyś nie załapał to chodzi o query a nie o table


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 15:39
0

Ilość czasu i przelanego tekstu usprawiedliwiałaby już napisanie tych kilku słów które stanowiłyby odpowiedź, ale przecież nie taki jest cel, prawda?

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 15:49
0
Za Horyzontem napisał(a)

Ilość czasu i przelanego tekstu usprawiedliwiałaby już napisanie tych kilku słów które stanowiłyby odpowiedź, ale przecież nie taki jest cel, prawda?

a ten dalej swoje ...

widzisz, pomijając fakt, że to nie są 3 linijki kodu, jak pytacz poświęci tą godzinkę czy dwie i trochę poczyta o CDS, poogląda dema a potem sam to zaimplementuje to jutro nie przyleci z pytaniem jak zrobić sortowanie po np. dwóch polach tylko będzie wiedział. A jak dostanie gotowca to na 99% nawet się nie zastanowi tylko przeklei kod na chama co zaowocuje kolejnymi postami bo mu coś nie działa i kod jest be.

Widzę, że ty masz czas więc może byś poczytał za pytacza i sklecił mu gotowy przykład - na pewno się nie obrazi.

I odpowiadając na twoje następne pytanie - nie, nie mam gotowca, nie nie mam czasu ani chęci go pisać i tak, jestem pewien że to działa, powiem więcej działa całkiem przyzwoicie.


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

2007-06-05 16:51
0

No i w tym się różnimy - jeśłi nie wiem, nie mam w tej chwili w pamięci gotowego rozwiązania, to nie odpowiadam w stylu 'poczytaj instrukcje', bo do tego Twoja odpowiedź się sprowadziła... Jeśli zaś mam gotowe rozwiązanie, albo w pamięci, albo 'gdzieś pod ręką w kodzie', to co za problem nim sie podzielić? Czy nie taki jest właśnie cel każdego forum?

OK, żeby zakończyć, odpowiem na pytanie konkretnie, zamiast sie wymądrzać...

masterO - nie wiem czego używasz do pobrania danych, ja korzystam z zeos i na tym przykładzie daje rozwiązanie:
Dla dbGrida w OnTitleClick dałem:
qZlecenie.SortedFields := column.FieldName;

qZlecenie to u mnie query...

Pozostało 580 znaków

2007-06-06 09:55
0

Uzywam ZEOSA i wlasnie o takie rozwiazanie mi chodzilo. Dziekuje bardzo. Zgadzam sie ze zmiaats reszty powstow powyzej wystarczyl by ten jeden. Oczywiscie w 99% moze i sie ludzie nie zastanawaiaja, ale zawsze ejst ten 1% Misiekd.

Dziekuje za pomoc.

Pozostało 580 znaków

2007-06-06 10:02
0
masterO napisał(a)

Uzywam ZEOSA i wlasnie o takie rozwiazanie mi chodzilo. Dziekuje bardzo. Zgadzam sie ze zmiaats reszty powstow powyzej wystarczyl by ten jeden. Oczywiscie w 99% moze i sie ludzie nie zastanawaiaja, ale zawsze ejst ten 1% Misiekd.

Dziekuje za pomoc.

byłby jeden jakbyś napisał w pierwszym poście, że korzystasz z ZEOSa


- Ciemna druga strona jest.
- Nie marudź Yoda, tylko jedz tego tosta.
Google NIE GRYZIE!
Pomogłem - kliknij

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0