Lista (TList) konkretnego typu

0

taka mysl mnie naszla ;-)

typ TList jest lista obiektow...

no i jak cos do niej wrzuce to zeby potem z tego kozystac, musze wiedziec jakiego to cos jest typu.
Jak juz wiem co to jest, to musze zrzutowac i dopiero wtedy moge cos z tym robic.

Czy jest mozliwosc zadeklarowania czegos w stylu:
ListaPaneli: TList of TPanel (podobnie do tab: Array of TPanel)??

0

własna klasa dziedzicząca po TList - kilkanaście lini kodu do napisania. Zobacz jak wyglądają inne listy dziedziczące po TList

0

troche to stary watek,
ale potrzebuje odpowiedzi....

czy ktos moglby cos podpowiedziec w tym temacie?

help nie jestzbyt wylewny...

Help napisał(a)

This is class Classes.TList.

0

to może się sprecyzuj co chcesz wiedzieć :>

ogólnie robisz tak:

type
  TMojaLista = class(TList)
  protected
    function Get(Index: Integer): TTwojTyp;
    procedure Put(Index: Integer; Item: TTwojTyp);
    procedure Notify(Ptr: TTwojTyp; Action: TListNotification); override;
  public
    function Add(Item: TTwojTyp): integer;
    function Remove(Item: TTwojTyp): integer;
  end;

i potem

function TMojaLista.Get(Index: Integer): TTwojTyp
begin
  result := inherited Get(Index);
end

itd

0

dokladnie o to mi chodzilo

dziekowka [soczek]

0

ale
do czego jest procedura Notify?

0

informuje o np. usunięciu elementu z listy (lista.Remove) i możesz wtedy np. automatycznie zwolić obiekt

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1