Bazy mysql w D2007

0

Witam, jestem studentem politechniki wrocławskiej. Mam do was ogromna prośbę, ostatnio zaczęliśmy srodowisko programistyczne Delphi 2007 i tu sie zaczynają schodki, bo praca którą mam zrobić, musi być w tym środowisko, dostałem wersje testowa na 30 dni tego środowiska do 20 czerwca mam oddać projekt.

Projekt który mam oddać ma na celu, stworzenie prostego programu do obsługi baz danych to jest:

  • łączenie się z bazą
  • odczytywanie bazy, tabeli, lub konkretnego rekordu
  • zapis do bazy, tabeli, lub konkretnego rekordu
  • dodawanie, usuwanie tabel

aha i wszytko to ma być na formie. I teraz moja prośba może mi ktoś pomóc napisać taki program ? jest to dla mnie bardzo ważne, chodzi o zaliczenie :(. Pomóżcie biednemu studentowi ;((
Aha żeby było fajnie to mam wskazane komponenty jakich ma użyć ;/ poniżej na zdjęciu widać, jak sie za to zabrać ? może mi ktoś pomóc bądź napisać. Bardzo was proszę ;((
Oto te komponenty:
user image

0

[www]
A jeśli przez pomoc rozumiesz napisanie całego programu..to od tego jest dział praca :)
Btw. jaki wydział, kierunek i tryb studiów (z ciekawości pytam, bo nie wiedziałem, że na PWr jest Delphi :))?

pzdr.

0
wedrowiec napisał(a)

[www]
A jeśli przez pomoc rozumiesz napisanie całego programu..to od tego jest dział praca :)
Btw. jaki wydział, kierunek i tryb studiów (z ciekawości pytam, bo nie wiedziałem, że na PWr jest Delphi :))?

pzdr.

próbowałem już tego co mi podałeś nie śmiga

//informatyka, zaoczne

0
Gimo napisał(a)

nie śmiga

A konkretniej? :)
Jakiś komunikat, czy coś?

pzdr.

0

już podaje:
missing querty, table name or procedure name

a kod wygląda tak:

var
   kolumny  : Tlistcolumn;
   listitem : tlistitem;
   id       : integer;
   kr     : string;
   kr2 : string;
   begin
   SQLDataSet1.Open;

   with ListView do begin
        Columns.Clear;
        Clear;
        Parent := Self;
        Align := alClient;
        ViewStyle := vsReport;
        RowSelect := True;
        ReadOnly := False;
        Color := clInfobk;
        GridLines := True;
        ShowColumnHeaders := True;
   end;

   with ListView do begin
        Kolumny := Columns.Add;
        Kolumny.Caption := 'Id';
        Kolumny.Width := 30;

        Kolumny := Columns.Add;
        Kolumny.Caption := 'Kr';
        Kolumny.Width := 100;

        Kolumny := Columns.Add;
        Kolumny.Caption := 'kr2';
        Kolumny.Width := 100;
   end;

   with ListView do begin
       while not SQLDataSet1.Eof do begin
          id := SQLDataSet1.FieldValues['id'];
          imie := SQLDataSet1.FieldValues['kr'];
          nazwisko := SQLDataSet1.FieldValues['kr2'];

          ListItem := items.Add;
          ListItem.Caption := inttostr(id);


          ListItem.SubItems.Add(imie);
          ListItem.SubItems.Add(nazwisko);

          SQLDataSet1.Next();
       end;
   end;
        SQLDataSet1.Close();

Łączy się z bazą poprawnie,
oczywiście mam ustawione wartości:
SQLConnection na SQLConnection1.
CommandType: ctQuery
CommandText: polcenie sql

polecenie daje takie w polu SQL:
SELECT * FROM cos ORDER BY kr, kr2;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1