Delphi2007 + AJAX

0

Witam

od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem !! oryginalnego !! delphi2007
(konkretnie to moj szef jest posiadaczem:P a ja tylko uzytkownikiem:/)

No i bardzo bym chcial napisac jakas aplikacje webowa(?) z wykozystaniem
AJAX'a o ktorym wszysct tak duzo ostatnio pisza (dobrze i zle)

Czy ktos znajacy sie choc troche na temacie moglby podpowiedziec mi od czego zaczac?

  • jaki rodzaj projektu trzeba otworzyc?
  • co gdzie wpisac?
  • no i ogolnie jak to sie robi

powiedzmy ze na poczatek chcialbym zrobic
prosty kalkulator do umieszczenia na stronie www
(takie tam, dwa edity, przycisk 'dodaj' i label na ktorym wyswietla sie wynik)

moze byscie tez napisali co w ogole sadzicie o tym AJAXie.
pozdrawiam

0

proponuje zacząć od dowiedzenia się co to w ogole jest ajax kiedy i po co sie go stosuje

0

ja pierdu
wystarczyło dać czemuś imię i już do wszystkiego to chcą stosować :|

0

Johny_Morfina:
o tym, jak to w Delphi 2007 wygląda, to nie wiem, bo ja piszę w w MiniPadzie strony (kolorowanie składni, kodowanie UTF8 i domykanie tagów mi wystarcza ;).

Z dwa miesiące temu się zorientowałem, że w JS i HTML jestem dinozaurem i zająłem się nowymi technikami. (dopisane: sam się nie zorientowałem, to ludzie na tym forum mi pomogli ;))

Pierwsze zdziwienie: ten cały AJAX to raptem jeden obiekcik HTTPRequest (czy jakoś tak) który był już za "moich czasów" - dobre kilka lat temu. AJAX daje tylko jedno praktycznie: normalnie jak piszesz skrypty w php na przykład, to trzeba odświeżyć całą stronę, żeby skrypty się wykonały od nowa. AJAX pozwala odświeżyć tylko kawałek strony. Ot i wszystko.

Cała reszta bez zmian. Skrypty to php/cgi/inny server-side + JavaScript. Wygląd to style css. Treść to xhtml.

Ja lubię AJAXa za jedno. Mogę w końcu w 100% oddzielić wygląd od skryptów. Mogę dowolny skrypt server-side wykonać w dowolnym momencie za pomocą JavaScript. Nic więcej.

edit: poprawki stylistyczne / literówek

dopisane:
nie widzę zastosowanie AJAXa przy kalkulatorze. Tu sam JavaScript wystarczy. No chyba, że zrobisz konstrukcję z serii sztuka dla sztuki:

  • napiszesz kalkulator w C/C++/Pascalu i dasz jako exe.
  • napiszesz skrypt php, który będzie wywoływał program przekazując mu dane i odbierający wynik
  • za pomocą AJAXa wywołasz skrypt php
  • otrzymany od php wynik umieścisz w jakimś divie ;)

W sumie to nie jest głupi pomysł, można sobie poćwiczyć w taki sposób.

0
Adamo napisał(a)

ja pierdu
wystarczyło dać czemuś imię i już do wszystkiego to chcą stosować :|

co chcesz czlowieku:D
tak sobie pomyslalem ze jak mam mozliwosc to sobie zobacze z czym to sie je - moze mi podpasuje.

@Ranides
Wlasnie chodzilo mi o techniczna strone, takie cwiczenie dla cwiczenia.
a chodzi mi konkretnie o Delphi2007 bo takie narzedzie mam pod reka.

Ale dzieki za ogolne przyblizenie problemu.
Jak by sie ktos znalazl kto tego uzywal i mial ochote mi cos podpowiedziec to zapraszam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1