kolejka repr. tablica statyczna

0

Witam. Napisałem sobie kolejke w tablicy statycznej. Program się odpala, jednak przy odpaleniu inita wywala błąd, ze wskazaniem w delpi na linijke Front:=1; Wiecie w czym może być problem ?

unit Unit2;

interface
 uses Dialogs;
const
 MaxLen = 20;
  type
    TElement = String[10];
    TCQueue = class(TObject)
        private
            Queue: Array[1..MaxLen] of TElement;
            Front: Longint;           // Indeks elementu czołowego

            Rear : Longint;           // Indeks ostatniego  elementu

            Count: Longint;           //liczba elementów

            function AddOne(i: Longint): Longint;
    public

          procedure Init;
          procedure   EnQueue(value : TElement);
          procedure   DeQueue;
	        procedure   Makenull;
          function    FrontElem: TElement;
          function    Empty : Boolean;
          function    ToText : String;
    end;

implementation

procedure TCQueue.Init;
begin
   inherited Create;
   Front:=1;
   Rear:= MaxLen;
   Count:=1;
end;

function TCQueue.AddOne(i: Longint): Longint;
begin
   Result := (i mod MaxLen)+1;
end;

function TCQueue.Empty : Boolean;
begin
    Empty := (AddOne(Rear) = Front);
end;

procedure TCQueue.EnQueue(value : TElement);
begin
    if ( AddOne(AddOne(Rear)) = Front)     // Kolejka pełna
    then
      ShowMessage ('Kolejka pelna !')
    else
    begin
      Rear := AddOne(Rear);
      Queue[Rear] := value;
      Inc(Count);
    end
end;

procedure TCQueue.DeQueue;
begin
  if (Empty)  then
       ShowMessage('Kolejka pusta !')
  else
    begin
       Front := AddOne(Front);
       Dec(Count);
    end
end;

procedure TCQueue.Makenull;
begin
 inherited Destroy;
end;

Function TCQueue.FrontElem : TElement;
Begin
  If Empty Then ShowMessage('kolejka pusta')
  Else RESULT := Queue[front];
End;

function TCQueue.ToText : String;
const
    CR = #13#10;
var
    i : Longint;
begin
    Result := '';
    for i := 0 to Count-1 do
        Result := Result +
            Queue[(Front + i) mod MaxLen] +  CR;
end;

end.

A tutaj obsługa buttonów:

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms, Unit2,
  Dialogs, StdCtrls;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Memo1: TMemo;
    GroupBox1: TGroupBox;
    BInit: TButton;
    BMakeNull: TButton;
    BEnqueue: TButton;
    BDeQueue: TButton;
    BFrontElem: TButton;
    procedure Print(S: TCQueue);
    procedure BInitClick(Sender: TObject);
    procedure BMakeNullClick(Sender: TObject);
    procedure BEnqueueClick(Sender: TObject);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation
var S : TCQueue;

{$R *.dfm}

procedure TForm1.BInitClick(Sender: TObject);
begin
 S.Init;
end;

procedure TForm1.BMakeNullClick(Sender: TObject);
begin
 S.Makenull;
end;

procedure TForm1.Print(S:TCQueue);
 begin
   Memo1.Clear;
   Memo1.Lines.Add(S.ToText);
 end;


procedure TForm1.BEnqueueClick(Sender: TObject);
var x:String[10];
begin
  x:=(InputBox('kolejka', 'Podaj element:', '1'));
  S.Enqueue(x);
  Print(s);
end;

end.
0

Jaki błąd?

procedure TForm1.BInitClick(Sender: TObject);
begin
 S.Init;
end;

Ja na miejscu programu wywaliłbym w tym momencie Access Violation, bo instancja S nie istnieje w pamięci (Tak jak w poprzednim poście :>). Poza tym kontruktory się deklaruje inaczej:
zamiast

procedure Init;

użyj

constructor Init;
0

Dzięki
Znowu ten sam błąd :-) Czyli ma być S:=TAStack.Init; w construktorze
I jeszcze raz wielkie dzięki

0

Nie TStack tylko S:=TCQueue.Init w tym przypadku :-)

0

Dokładnie. Kompendium rozdz. 3 się kłania :>

0

Nie TStack tylko S:=TCQueue.Init w tym przypadku :-)

0

Poprawiłem constructora ale teraz znowu mam ten sam błąd Acces Violation kiedy chce wstawić (procedura Enqueu). Delphi wskazuje mi na linie

if (AddOne(AddOne(Rear)) = Front) then ShowMessage('Kolejka pelna !')
0

Access Violation występuje wtedy, gdy próbujemy się odwołać (zapisać / odczytać/ wykonać) do obiektu nie istniejącego w pamięci, więc upewnij się, że wywołujesz konstruktor zanim zrobisz cokolwiek innego (Najpierw naciskasz button BInit, a dopiero potem BEnqueue. Nigdy odwrotnie).

0

Naciskam INIT zanim wpisuje jakąś liczbe. I właśnie wtedy dostaje Acces Violation

0

Ok już działa. napisałem to jeszcze raz i wszystko śmiga :-)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1