jak wylaczyc/wlaczyc index w bazie firebird z poziomu delphi

0

witam no mam taki problem
poniewaz chce przez aktualizacja wylaczyc indeksy a nastepnie po aktualizacji wlaczyc je..... wiadomo ze to przyspieszy cala akcje ...
probowalem na rozne sposoby z poleceniem

alter index index_jakis inactive

nie dzialalo...
no najlepiej by bylo w zapamietanej procedure po stronie serwera ale nie dziala bo nie rozumie slow "alter", "index" itp ... -.-

0

"nie dzialalo..."
sprecyzuj

0

jak juz napisalem nie rozpoznawal slow "alter" i "index" itp... nie wiem jak sobie z tym poradzic (skladnie te skopiowalem z IBExpert i tam ta skladnia dziala w tym narzedziu wykonujacym sql ale w procedurze nie -.- )

0

w procedurze to nie przejdzie

a jaki błąd z Delphi?

0

no dalem do query to "invalid token "alter" "... czyli to samo... w procedurze juz wiem ze sie nie da no ale nie mowcie ze nie da sie w ogóle :|

0

do tego jest IbSQL a nie IbQuery

0

dziala :)
jeszcze jakbys mogl krotko opisac na czym polega roznica querry a ibsql to bede wdzieczny i temat zakonczony :)

0

Query służy do wykonywania instrukcji DML (data manipulation language) a sql zarówno DML jak i DDL (data definition language)

0

no ok to jeszcze jedna sprawa...

pojedyncza instrukcja dziala i zakladam ze na query tez mogloby zadzialac...
ale!!
gdy w ibsql zrobilem wylaczenie 19 indeksow... to zobaczylem znajomy blad nieznanego tokena "alter" z 2 lini!! czyli koliduje z pierwsza... mam wykonywac pojedynczo te polecenia? oczywiscie probowalem takze dajac na koncu ";" i ten sam error... dziwne...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0