Jak zrestartowac aplikacje ?

0

co trzeba zrobic, aby np. po wcisnieciu na formie, ta wlasnie aplikacja sie wylaczy i wlaczyla ? czyli zrestartowala ?

0

Heh stary to przecież takie proste:

Form1.Hide;
Sleep(3000);
Form1.Show;
0
ShellExecute(0, 'open', Application.ExeName, '', '', SW_SHOWNORMAL);
Application.Terminate;
0
AdamPL napisał(a)

Heh stary to przecież takie proste:

Form1.Hide;
Sleep(3000);
Form1.Show;

Facet, to nie jest restart tylko chwilowe wstrzymanie pracy programu [!!!] [green]

0

Zależy w jakim celu: czy podmiany pliku uruchomieniowego, czy nie.

Jeśli tak, to najłatwiej stworzyć plik *.bat (usuwający i podmieniający plik wykonywalny; a ostatecznie uruchamiający nowy), odpalić go i zamknąć aplikację. Po uruchomieniu nowej skasować plik *.bat.

0
barszcz napisał(a)
AdamPL napisał(a)

Heh stary to przecież takie proste:

Form1.Hide;
Sleep(3000);
Form1.Show;

Facet, to nie jest restart tylko chwilowe wstrzymanie pracy programu [!!!] [green]

Dla zwykłego śmiertelnika wygląda jak restart [diabel]

0

Dla zwykłego śmiertelnika wygląda jak restart

Lecz jeśli aplikacja ugrzęzła w pamięci lub część funkcji, które wykonuje zawiesiły się, ten Twój "restart" raczej pogorszy, a nie naprawi problem! Restart ma służyć odświeżeniu aplikacji, ponownym uruchomieniu funkcji które wykonuje, a nie 3-sekundowe ukrycie formularza [!!!] [!!!] [!!!]

0

dla mnie to nie wyglada jak restart...

nie ja nie chce nic podmieniac... tylko po prostu wylaczyc i wlaczyc z powrotem program :)

0

dzieki barszcz :) smiga :)

0

troche popsulo...

[Fatal Error] Could not create output file '......../program.exe'

co z tym zrobic ?

0
kubakubakuba napisał(a)

dla mnie to nie wyglada jak restart...

nie ja nie chce nic podmieniac... tylko po prostu wylaczyc i wlaczyc z powrotem program :)

Wobec tego tak jak mówiłem:

ShellExecute(0, 'open', Application.ExeName, '', '', SW_SHOWNORMAL);
Application.Terminate;

Jednak to wygląda inaczej: wpierw uruchamiasz swoją aplikację w nowym procesie, dopiero później zamykasz ten stary proces. Efekt restartu - gwarantowany!

0

ok :) juz wsyzstko mam :) dzieki :)

0

napisz jakis maly programik ktory wzucisz do tempa a ktory bedzie przy stracie zamykal twoja aplikacje a potem ja otwierał, z kolei twoj program przy starcie zamyka tamten programik i wywala go z tempa. Moze to troche na okolo droga i troszke przekombinowana ale powinna dzialac

0

Eeee, ja mam głupie pytanie :D
Czy w delphi 5 jest procedura shellexecute? (powinna być)
Jeżeli tak to w jakiej bibliotece bo jak na razie to wyskakuje mi przepiękny komunikat podczas kompilacji
[Error] Unit1.pas(54): Undeclared identifier: 'ShellExecute'
Już mam - w uses trzeba dopisać ShellApi [wstyd]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1