Blokada komunikatów

0

Jak zablokować wyświetlanie komunikatów? Tak żeby żaden nie wyskakiwał w trakcie pracy programu? Prosze nie kasować topicu gdyż szukałem odpowiedzi jednak jej znaleŹć nie mogłem.

0

sorry, ale o czym Ty mówisz? ... Z takim przedstawieniem problemu to wydaje się logiczne, że odpowiedzi znaleźć nie mogłeś.

0

tu chodzi chyba żeby delphi nie wyswietlało zadnych komunikatów błędów itp.
wejdź w menu tools/debugger options/ nastepnie zakladka "Language Exceptions" i zaznacz
tam fajką "Stop On delphi Exception" i już się bedzie lepiej programowało ;-)

0

Nie do końca. W realu jest tak że mam jakiś kod kompiluje się ładnie działa ładnie ale jak wykona kod jakąś operacje niewłasciwą wyskakuje error(już w programie, nie w kompilatorze.) A ja chce aby nawet w trakcie programu nie było błędów.(Tzn żeby nie wyświetlało)

0

To musisz błędy obsłużyć. Po to masz bloki try..except i łapanie wyjątków. Wtedy możesz albo wyświetlać własne komunikaty błędów, albo w ogóle ich nie pokazywać, a program zmusząć do działania w inny sposób.

0

Usuń z sekcji

uses Messages

i z zasobów "Teksty komunikatów błędów"

0

To pierwsze wiem a " i z zasobów "Teksty komunikatów błędów"' czyli dokładniej?

0

Otwórz plik, aby dostać się do zasobów, np.: Restoratorem.
Przejdź do sekcji "Łańcuch".
Są tam teksty wyświetlane po angielsku w przypadku błędów, wyjątków:

65519	Application Error
65520	'%s' is not a valid integer value
65521	'%s' is not a valid floating point value
65522	'%s' is not a valid date
65523	'%s' is not a valid time
65524	'%s' is not a valid date and time
65525	Invalid argument to time encode
65526	Invalid argument to date encode

Myślę, że wystarczy usunąć gałąź "Łańcuch" lub tylko podgałęzie np.: "Łańcuch \ Neutralny", aby pozbyć się tych komunikatów, ale może być też tak, że to tylko spowoduje że komunikaty będą puste, a i tak się pojawią...

0

A więc z uses usunąłem message jednak to nie dało zamierzonego efektu gdyż duzo funkcji przestało mi działać. Ktoś napisał aby "łapał wyjątki" jednak jestem dość początkujący i jeszcze nie wiem do końca jak to zrobić.

0

(poprzedniego wątku nie mogłem edytować) No chyba wiem już jak to zrobić. Dzięki za poimoc-w razie problemów jeszcze się zgłosze)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1