[Delphi] problem z baza

0

Witam,

Mam mały problem , tworze aplikacje która opiera się na Delphi 7 i SQL Serwer 2005. Mam stworzoną bazę i niby wszytsko ok ale no własnie ale! . W stworzonej bazie primary key czyli id_klienta ma nadaną klauzule identity (1,1) czyli aby nadawał automatycznie numery id_klienta i tu problem nie wiem jak zrobić aby delphik to przetrawił ????, niestety to co napisałem nie działa a , że jestem na razie tępy z tego wszytskiego proszę o pomoc , szukałem na forum ale odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie nie odnalazłem. Proszę o łopatologiczne wytłumaczenie [!!!]

procedure TForm2.BitBtn1Click(Sender: TObject);
begin

if (Imie.Text<>`) and (Nazwisko.Text<>`) then
begin

   zapytanieInsert_Update('INSERT INTO klienci (Imie, Nazwisko,Marka,Model,Wizyta,Telefon) VALUES (`+Imie.Text+' '+Nazwisko.Text+`, `+Marka.Text+`, `+Model.Text+`, `+Data.EditMask+`, `+Telefon.Text+`));',ADOQuery1);
   ADOConnection1.Connected:=False;
   ADOConnection1.Connected:=True;
   zapytanieSelect('SELECT * FROM klienci',ADOQuery1);

end

else
showmessage('Uzupelnij pola imię i nazwisko');

end;

</image>
0

Ughm a znasz przycisk do wklejania kodów źródłowych? Bo chyba nie...

0

przepraszam ;-) już wiem mój błąd

procedure TForm2.BitBtn1Click(Sender: TObject);
begin

    if (Imie.Text<>'') and (Nazwisko.Text<>'') then //jeśli użytkownik wypełnił pola Edit, to znaczy wpisał Imię i Nazwisko(te pola są wymagane w bazie telefon i e-mail nie są wymagane)
    begin
       //wywołujemy procedurę dodającą nowe dane do bazy danych
       zapytanieInsert_Update('INSERT INTO klienci (Imie, Nazwisko,Marka,Model,Wizyta,Telefon) VALUES ('''+Imie.Text+' '+Nazwisko.Text+''', '''+Marka.Text+''', '''+Model.Text+''', '''+Data.EditMask+''', '''+Telefon.Text+'''));',ADOQuery1);
       ADOConnection1.Connected:=False;//rozłączamy sie z bazą...
       ADOConnection1.Connected:=True;//...i ponownie się z nią łączymy
       zapytanieSelect('SELECT * FROM klienci',ADOQuery1);//wykonujemy zapytanie Select aby wyświetlić wszystkie rekordy i sprawdzić ze naprawdę rekord został dodany

    end
  else
   showmessage('Uzupelnij pola imię i nazwisko'); //..wyświetlamy odpowiedni komunikat

end;

end.
0
poczatkujacy programer napisał(a)

niestety to co napisałem nie działa

nie ma jak precyzyjne określenie problemu

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1