Ładowanie gifa z strony www do image na formie

0

Witam

Mam pytanie, czy można przy pomocy ShellExecute sprawić, aby w image znajdującym sie na formie mojego programu pojawił się (wyświetlił się) obrazek pobrany ze strony www.
Chcę aby program pobierał sobie ze strony "bannery" w gif i wyświetlał je w moim programie (w komponencie image).

Próbowałem zrobić to poleceniem ShellExecute

ShellExecute(0,'open',pchar('http://adres strony/plik.gif') ,nil ,nil, 0);

ale wówczas obrazek wyświetla się w nowym oknie ;-( a nie w moim programie.

Czy istnieje możliwość zmiany składni ShellExecute tak, aby wyświetlić obrazek ze strony www w moim programie w komponencie image ?

Jestem amatorem, programy piszę bardzo rzadko. Popieram legalne oprogramowanie, a jestem szczęśliwym posiadaczem wersji... 2.0 :/ Domyślam się, że we "współczesnych" wersjach Delphi jest prosty sposób aby zrobić to inaczej, jednak moje Delphi 2.0 nie sądzę, że da radę - dlatego uparłem się na ShellExecute.

Pozdrawiam

0

po co meczysz sie z jakimś Delphi 2.0 skoro sa nowsze darmowe rozwiązania jak np Turbo Delphi

obrazek możesz pobrać za pomocą modułów URLMON lub WININET

http://msdn.microsoft.com/wor[...]nctions/urldownloadtofile.asp

do obsługi gif`a mogą być potrzebne dodatkowe moduły

http://delphi.about.com/od/graphics/a/delphigif.htm

0

Dzięki W2 za uświadomienie :)
Ściągnąłem Turbo Delphi i chyba rzeczywiście daruje sobie moje Delphi 2.
Mam tylko pytanie, czy w Turbo Delphi Explorer jest odpowiednik "DataBase Desktop" do tworzenia plikowych baz danych ? Co mam doinstalować i czy to jest też darmowe i komercyjne ?

0

TClientDataSet jest

0

W Turbo Delphi odczyt pliku ze strony można zrobić rzeczywiście jednym poleceniem:
URLDownloadToFile(nil,'adres_pliku_na_www','ścieżka_zapisu', 0, nil);

A czy istnieje równie proste polecenie działające w drugą stronę, żeby plik wysłać na www ?

Czy można gdzieś zdobyć jakąś dokumantację do Turbo Delphi, bo Help jest beznadziejny :(

0

Majster: możesz skorzystać z pakietu INDY i komponentu IdFTP i wysłać na serwer.

Co do dokumentacji, to na 4p jest dużo zasobów dt. Delphi:

Delphi
Kompendium (co prawda Delphi 7, ale czegoś się nauczysz)
Artykuły
Gotowce
FAQ

0

Dzięki Coldpeer

Poczytałem chwilę o INDY i rzeczywiście fajna sprawa.
Szkoda tylko, że jak ściągnąłem sobie darmowe Turbo Delphi Explorer to oczywiście ono nie ma Indy :( (w odróżnieniu od Professional nie ma 3 rzeczy, m.in. Indy i możliwości instalowania komponetów).

Mam tylko zakładkę Internet a na niej "odpowiedniki".

0

Hmm... INDY jest darmowe ;)

TDE jak wiesz nie pozwala na instalację komponentów, musisz je tworzyć dynamicznie.

PS. zawsze możesz zainteresować się Delphi 2005 Personal na przykład ;)

0

Coldpeer nie chciałbym być upierdliwy, ale mam jeszcze jedno, wierzę że ostatnie pytanie.
Podarowałem sobie swoje Delphi 2 i ściągnąłem Turbo Delphi, ale okazało się, że nie ma INDY i do tego nie da się intalować komponentów - także torchę zamknięty w sobie :)
Udało mi się (za Twoją sugestią) - chociaż może jeszcze nie zapeszać - zdobyć Delphi 2005 Personal z numerów archiwalnych Komputer Świata (mam nadzieję że przyślą), bo na stronach borlanda piszą, że Delphi 2005 nie można ściągnąć ze strony...
Ale do rzeczy. Chciałbym przesiąść się na jakąś ze "współczesnych" wersji Delphi i mam pytanie, czym różnią się Delphi 2005 i Turbo Delphi, bo jak na razie to bliżej mi do Delphi 2005 Personal, w którym będę mógł używać INDY i instalować nowe komponenty. A czym tak na prawdę jest Turbo Delphi - do złudzenia przypomina "klasyczne" Delphi, czy to jakiś klon ? Dlaczego nowa wersja Turbo Delphi jest za darmo, czy on jeszcze w czymś jest gorszy ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0