Komponenty bazodanowe

0

Problem jest taki, że korzystam z komponentów ADO.
Jak wiemy (o ile wiemy :)), do poprawnego używania tychże komponentów wymagany jest sterownik.
Tak się akurat składa, że mam program "masowego użytku", i raczej nie byłoby pr0, nakazanie użytkownikowi instalowanie tego sterownika - generalnie dlatego, że trzeba wpisać dane bezpośrednio do połączenia.

Moje pytanie:
JAK wykorzystać i/lub przygotować komponenty dbExpress czy Interbase?
Do korzystania z nich, wiem, że potrzebna jest znajomość *gdb, bo nie mogę się przez żaden komponent z bazą połączyć (w dbExpress krzyczy, że nie można znaleŹć DATA.GDB....)

Jeżeli miał ktoś styczność z komponentami <> od ADO, proszę o pomoc.

0

pomijając fak, że *.gdb to baza IB to za cholerę nie wiem o co Ci chodzi ...

0

UIB dostęp do baz Interbasa'a z wykorzystaniem serwera jak i embeded

0

E... Pobierz Firebirda i poczytaj dokumentację. :P A co do sterowników - dostawca oprogramowania (czyli Ty;) ) powinien myśleć o takich rzeczach, a nie użytkownik, więc sam je instaluj podczas instalacji programu. (W wypadku FB to jeden plik.)

0

@ Misiekd
Chodzi o to, że ktoś, kto będzie chciał używać mojego programu, musi mieć zainstalowany i 'uzupelniony informacjami' sterownik dla komponentów ADO, a ja sie bawic w takie cos nie chce i pytam o przygotowanie komponentow dbExpress, bo jak na razie to mi bledy z access violation przy najprostrzym zapytaniu wyskakuja.

0

to, że Ci AV wyskakuje wskazuje na błędy w programie.

Sterowników się nie "uzupełnia informacjami" a komponentów wcale się nie "przygotowuje".

Jak na kompie nie ma sterownika to się sam nie stworzy i choćbyś się, za przeproszeniem zesrał, to i tak ktoś go zainstalować musi.

Jak znam życie to chodzi Ci o ConnectionString tylko dalej nie wiem z czym masz problem i co chcesz uzyskać

0

Dobra, inaczej...

  1. Jest komponent SQLConnection1.
  2. W ustawieniach połączenia, w opcji <B>Database</b> wpisuje: <B>data</b>
  3. Kładę na formę komponent SQLQuery1.
  4. Niech będzie i takie zapytanie:
sqlquery1.close;
sqlquery1.sql.clear;
sqlquery1.sql.add('select * from test where id>0');
sqlquery1.open

I wyskakuje błąd: <B>access violation in module dbexpmysql.dll </B>(...)
Nie wiem WTF (pewnie chodzi o bazę..., ino nie ma rozszerzenia *.gdb).

InterBase nie moge wykorzystac, bo brakuje jakies biblioteki...
Do komponentów ADO wymagany jest sterownik...

A baze danych wykorzystac musze...

0

To pobierz Firebird i wykonaj. :P Będziesz miał darmową bazę danych obsługiwaną przez komponenty IBX.

0

LOL to do IB przez sterowniki MySQLa się podłączasz??

napisz może co za baza, jaka wersja, jaka wersja delphi i pomyślimy

0

delphi 7 professional; mysql w WebServie 1.2

za cholere dalej nie wiem jak sie polaczyc z baza danych przez dbExpress, bo z serwerem juz sie polaczylem : /

0

prosiłem o wersję bazy danych ...

BTW dbExpress ma wielkie problemy z podłączeniem się do MySQLa w wersji 4.1 lub większej - musisz w necie szukać bibliotek nowszych, było kilka razy w serwisie

BTW2 do MySQLa polecam AnyDACa

0

Okienko połączenia:
[URL=http://imageshack.us][img]http://img261.imageshack.us/img261/842/db1ah1.jpg[/img][/URL]

Zapytanie:
[url=http://imageshack.us][img]http://img136.imageshack.us/img136/4493/db2xo7.jpg[/img][/url]

Rezultat zapytania:
[url=http://imageshack.us][img]http://img80.imageshack.us/img80/4434/db3cv7.jpg[/img][/url]

Nowy WebServ "na pokładzie" posiada:
Oprogramowanie:
- Apache 2.2.3
- PHP 5.1.4
- MySQL 4.0.26/5.0.24
- MySQL Control Center 0.9.4
- CesarFTP 0.99g
- No-IP 2.2.1 

Ja mam Webserva 1.2, takze wersja MySQL może byc trochę 'nizsza'...

0

no to tak jak pisałem wyżej - BTW i BTW2 :p

0

skąś wziąć komp[onenty bazodabowe dla delphi 7 personal

0
damianr napisał(a)

skąś wziąć komp[onenty bazodabowe dla delphi 7 personal

<font size="6">SZUKAJ!!</span>

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1