PopupMenu + SpeedButton

0

Witam !

W jaki sposób można po naciśnięciu SpeedButton-a "położonego na formie" uaktywnić PopupMenu, które również znajduje się na tej formie ?

Pozdrawiam
JW

0

Popup nie ma właściwości "Popup"? :P

[EDIT] Oto wersja poprawiona, mam nadzieję że bardziej zrozumiała:

Komponent TPopupMenu dysponuje metodą Popup, która pozwala na wywołanie go w dowolnym momencie. Możesz ją zobaczyć wpisując kropkę po nazwie komponentu podczas pracy w Delphi.

Oleksy_Adam, Myślałem że to oczywiste... :P

0

A i owszem ! SpeedButton ma właściwość PopupMenu wskazującą na TPopupMenu, UKATYWNIANE PRZEZ NACIŚNIĘCIE PRAWEGO PRZYCISKU MYSZY. Mnie natomiast zależy na tym, ażeby zdarzenie OnClick uatywniało w/w PopupMenu. [???]

Pozdrówko !

0

jw_software, gratuluję wyjaśnienia problemu [glowa]

W całym Win przyjęło się, że popup jest odpalany PPM i podpina się go do określonego komponentu. To co kombinujesz jest pozbawione sensu.

Nex, popraw troszkę wypowiedź, bo się troszkę zamotałeś... ;-)

0

jw_software tak jak pisał nex wywołaj metode popup komponentu Tpopupmenu z parametrami wyznczonymi za pomoca clienttoscreen bo o ile pamiec mnie nie myli to popup "chce" wartości (x,y) ekranu.

0

Witam znowu !

Nex pisał o właściwości popup a nie o metodzie i dlatego moje dalsze pytania ! Wykorzystanie metody popup jest tym o co mi chodziło ! Działa znakomicie !

P.S.

To co dla jednych nie ma sensu dla innych może mieć sens, tym bardziej, że problem jak się okazało mozna rozwiązać w bardzo prosty spsób

0
jw_software napisał(a)

Nex pisał o właściwości popup a nie o metodzie i dlatego moje dalsze pytania !

Napisałem błędnie/nieprecyzyjnie, ale i tak wyglądało to tak że nawet nie sprawdziłeś czy TPopupMenu ma właściwość Popup, bo gdybyś sprawdził zauważyłbyś jak to działa i pomimo błędnego mojego sformułowania znalazłbyś rozwiązanie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1