LAbel i baza danych

0

WItam mam taka procedure
procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
begin
ADOConnection1.Connected:=False;
ADOConnection1.Connected:=True;
zapytanieSelect('SELECT * FROM Adres',ADOQuery1);
end;

i chcialbm zeby to zapytanie wyswielilo mi w labelu czy to mozliwe??

0

kurde... Ty nie ADOConection1.Connected, tylko Brain.Connected := True;

query :string;

query := 'jakies zapytanie';
Label1.Caption := query;
zapytanieSelect(query);

0

nie dziala mi to dalej;/ nie wiem czemu. od razu mowie ze jestem poczatkujacym programista

0

Poddaję się. Co Ci nie działa?

0

jak mam pod butona wrzucona ta swoja procedure to bez problemu mi w tabeli wyswietla.

A nie potrafie przerzucic tego do labela:/

0

No kur...

type
  TForm1 = class(TForm)
    public
      query :string;
  end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender :TObject);
begin
  ADOConnection.Connected := false;
  ADOConnection.Connected := True;
  query := 'SELECT *FROM tabela;';
  ADOQuery.SQL.Text := query;
  Label1.Caption := query;
end;
0

Tylko ze kolega jest bardzo poczatkujacy chyba. A my go chyba zle zrozumielismy(on bardzo nie jasno napisal o co mu chodzi). On chyba chce wyswietlic wynik w labelu. A do tego jest miedy innymi komponent ktorego nie lubie uzywac TDBLabel.
Chyba ze jeszcze o cos innego chodzi.

0
daroch napisał(a)

Tylko ze kolega jest bardzo poczatkujacy chyba. A my go chyba zle zrozumielismy(on bardzo nie jasno napisal o co mu chodzi). On chyba chce wyswietlic wynik w labelu. A do tego jest miedy innymi komponent ktorego nie lubie uzywac TDBLabel.
Chyba ze jeszcze o cos innego chodzi.

Dokladnie o to chodzi kolego dal bys rade jakos napisac procedure do tego??

0

Do komponentu o ktorym napisalem wczesniej nie potrzeba procedury, ustaw odpowiednie wlasciwosci(zrodlo danych i pole).
Mozesz tez ewentualnie zrobic zwyklego labela. Iwtedy zrobic tak:
Po otworzeniu tabeli:
Label1.Caption:=query1.fieldvalues['nazwa Pola'];

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1