Jaką bazę wybrać?

0

Mam do zrobienia prosty program oparty na prostej bazie danych(kilka tabelu). Korzystam z Turbo Delphi. Już jestem w połowie pracy, tylko doczytałem się na forum, że korzystanie z BDE jest płatne. Ze względu na to, że program ma pracować w firmie pojawił się problem. Ze względu na to, że jestem prawie zielony w programowaniu baz danych korzystałem z tego artykułu Rozdział 16 . Chciałbym się przenieść na jakiś inny serwer baz ale nie wiem za bardzo na który. Czytałem o mySQL ale wydaje mi się, że obsługa bazy jest znacznie trudniejsza niż ta oparta na BDE. Znalazłem również informacje dotyczące Firebirda. Niestety nie mogę znaleźć podobnego artykułu do ww wymienionego aby zobaczyć co i jak.
dziękuje za zainteresowanie

0

Chciałbym jakieś linki, sugestie.

0

Co do MySQL, można tam bardzo przyjemnie tworzyć bazy danych, przy czym firma musi mieć zainstalowany serwer. Firebird i jego siostra(brat?) InterBase z komponentami IBX. Firebird występuje również z w wersji embedded (kilka dll razem z aplikacją i masz bazę lokalną). Można też poczytać o SQLite - na licencji Public Domain (chyba, że gdzieś nie doczytałem, w każdym razie darmowa zarówno do komercji jak i free). Tu jednak problem, ponieważ TD i nie ma możliwości dodania komponentów bazodanowych. Dla SQLite dobrze sprawują się ZEOSy. Baza jest b. szybka i ma mały rozmiar (1dll 280kB). W twoim przypadku jeżeli chcesz korzystać z komponentów bazodanowych to polececam Firebirda. Jeżeli obędziesz się bez bazodanowych komponentów to wybrałbym SQLite w połączeniu z StringGrid lub ListView. Co do FireBirda, to mam eBooka. Można też ściągnąć z neta dokumentację w wersji angielskiej.

0

Ok. dzięki za wyczerpująca wypowiedź. Jeszcze tylko jedno pytanko. Przejżałem artykuł o mySQL i dowiedziałem się, że nie można w nim wykorzystywać do obsługi tej bazy TDBGrid, które jest mi bardzo pomocne. Czy używając FB też tak jest?

0

poproszę również o tego ebooka. [email protected]

0

Ja też bym prosił o tego ebooka jeśli można :)
[email protected]

0

Poszło do obu.

0

a ja bym polecał MS SQL2005 Server darmowa wersja a jest nadwyraz wystarczająca no i komponenty ADO obsługujące ją. Dużo jest w necie info o tym no i niezle te dwa twory microsoftu (ADO i MS SQL2005) ze sobą działają.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0