Form2 +table +dataset not in edit insert mode

0

Witam,
no i znowu problem z bazą. W moim programie do dodawania nowego rekordu pojawia się nowa forma na której są edity w które wpisuje poszczególne wartości komórek. W ten sposób otwieram nową forme:

        Table.Active := False;
        Table.Exclusive := True;
        Table.Active := True;
        Table.Insert;
        if Table.State=dsInsert then
         begin
          Form3.ShowModal;
          Form3.Caption:='Dodaj...';
         end else ShowMessage('Tabela nie jest w stanie insert');
        Table.Active :=False;
        Table.Exclusive:=false;
        Table.Active := True;

Możliwe że za bardzo kombinuję ale już nie wiem co wymyśleć bo ustawiam Table na dsInsert a jak klikne przycisk na formie 3 odpowiadający za zapis wywala mi że Dataset not ine edit or insert mode... dlaczego?:| No i jeszcze jedno pytanko przy okazji jak wyskoczy mi taki komunikat i coś poprawie w kodzie próbuje znowu uruchomić to wyskakuje mi że Table is busy... i nic nie moge zrobić póki nie wyłącze i włącze od nowa delphi :( Proszę o w miare konkretną podpowież na te tematy...

0

A jak wstawiasz rekord? Następnie, dlaczego nie używasz DBNavigator? W OnClick robisz wówczas:

procedure TSQLDayExproler.DBMainNavigClick(Sender: TObject;
  Button: TNavigateBtn);
begin
  case Button of
    nbInsert :SQLDaySheet.ShowModal();
    nbEdit   :SQLDayEditor.ShowModal();
  end;
end;
0

To jest praca na zaliczenie i nie moge używać DBNavigatora, ale już sobie poradziłem... umiesciłem wszystko na jednej formie. Teraz jeszcze problemem jest wyszukiwanie i wyświetlanie tego w DBGridzie. jesli ktoś wie jak to zrobić to czekam na propozycje!!:)

0

Nie kumam DBGrid możesz a DBNavigator nie możesz. Co do wyświetlania. Podpinasz DBGrid pod DataSource i powinno śmigać. Jakoś naokoło ten wątek idzie.

0

DBGrida moge użyć tylko do wyświetlania, wszelkie operacje dodawania edycji ort! mają być wykonywane za pośrednictwem Table. Teraz mam tylko banie z wyszukiwaniem. Jak zrobić żeby mi wyszukiwało tekst taki jak w edicie (to mam) ale żeby można było później wyszukać następny rekord o ytakim samym warunku...?Ew. wyświetlić tylko te które spełniają warunek zadany w Edicie...

// polecam używanie FF 2 on ma sprawdzanie pisowni w polach tekstowych... fajna sprawa - Q

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0