Jak sprawdzic jakie sa katalogi w danym katalogu?

0

Witam jak sprawdzic jakie sa nazwy KATALOGOW w katalogu o sciezce "C:\windows" ?
Lista katalogow moze wedrowac do jakiegos komponentu np TListBox

0

FindFirst FindNext + F1, google, itp

0
unction Foldery(Path:string) : TStrings;
var
  SR: TSearchRec;
  Found : Integer;
  i : Integer;
begin
  Result := TStringList.Create;

  Found := FindFirst(Path + '*.*', faDirectory	, SR);
    while (Found = 0) do
    begin
      if SR.Attr = faDirectory then Result.Add(SR.Name);
      Found := FindNext(SR);
    end;
    FindClose(SR);
end;
0

ale chodzi Ci o katalogi i podkatalogi czy o same katalogi? :>
jeśli o to drugie to najprościej użyć DirectoryListBox ... zresztą na upartego podkatalogi też można by przy jego pomocy wylistować ;]
//ofc jeśli chcesz te katalogi mieć np. w listbox to wtedy ustawiasz DirectoryListBox.Visible na false, pobierasz z niego nazwy katalogów do listBoxa i masz szybko rozwiązany problem :)

pzdr.

0

studencik: nie o to mu chodzi.

0
studencikk napisał(a)

ale chodzi Ci o katalogi i podkatalogi czy o same katalogi? :>
jeśli o to drugie to najprościej użyć DirectoryListBox ... zresztą na upartego podkatalogi też można by przy jego pomocy wylistować ;]
//ofc jeśli chcesz te katalogi mieć np. w listbox to wtedy ustawiasz DirectoryListBox.Visible na false, pobierasz z niego nazwy katalogów do listBoxa i masz szybko rozwiązany problem :)

pzdr.

polakom gratulujemy studencikka i jego pomysłów

0

Misiekd, już nie można na dany problem spojrzeć z innej perspektywy? [green]

0

To tak, jak by chcieć wcisnąć kwadratowy klocek w okrągła dziure. :-D

0

Nie powiem, dość nietypowe rozwiązanie...

0
WIktorDelphi napisał(a)

To tak, jak by chcieć wcisnąć kwadratowy klocek w okrągła dziure. :-D

to bardziej jak wyważać drzwi mając klucz w kieszeni

0

Oj dajcie spokoj studencikkowi. Ma pomysl to pisze (i brawo za odwage!), a to nie jego wina, ze na polskich uczelniach ucza jak ucza :/
A wyjadacze niech sobie przypomnia swoje pierwsze kroki w programowaniu i pierwsze "Hello World" i moze zaczna sie zachowywac troche lepiej niz ochroniarze z biedronki :P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1