Problem z przeglądarką (TwebBrowser)

0

Piszę sobie nakładkę na ie według tego kursu:
http://4programmers.net/Delphi/Gotowce/Przegl%C4%85darka_internetowa_(TWebBrowser)_dla_pocz%C4%85tkuj%C4%85cych

Ale coś mam nie tak, bo wyskakuję mi takie błędy:

  [Error] Unit1.pas(92): Identifier expected but 'BEGIN' found
  [Error] Unit1.pas(93): Undeclared identifier: 'NewWindow'
  [Error] Unit1.pas(94): Missing operator or semicolon
  [Error] Unit1.pas(95): Missing operator or semicolon
  [Error] Unit1.pas(95): Missing operator or semicolon
  [Fatal Error] Project1.dpr(5): Could not compile used unit 'Unit1.pas'

Kod:

unit Unit1;

interface

uses
  Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,
  Dialogs, StdCtrls, OleCtrls, SHDocVw_TLB, Buttons, ExtCtrls, XPMan;

type
  TForm1 = class(TForm)
    Panel1: TPanel;
    SpeedButton1: TSpeedButton;
    SpeedButton2: TSpeedButton;
    SpeedButton3: TSpeedButton;
    SpeedButton4: TSpeedButton;
    Panel2: TPanel;
    Edit1: TEdit;
    SpeedButton5: TSpeedButton;
    WebBrowser1: TWebBrowser;
    SpeedButton6: TSpeedButton;
    Label1: TLabel;
    XPManifest1: TXPManifest;
    procedure SpeedButton5Click(Sender: TObject);
    procedure SpeedButton1Click(Sender: TObject);
    procedure SpeedButton2Click(Sender: TObject);
    procedure SpeedButton3Click(Sender: TObject);
    procedure SpeedButton4Click(Sender: TObject);
    procedure SpeedButton6Click(Sender: TObject);
    procedure Edit1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
    procedure WebBrowser1DocumentComplete(ASender: TObject;
      const pDisp: IDispatch; var URL: OleVariant);
    procedure WebBrowser1NewWindow2(ASender: TObject;
      var ppDisp: IDispatch; var Cancel: WordBool);
  private
    { Private declarations }
  public
    { Public declarations }
  end;

var
  Form1: TForm1;

implementation

{$R *.dfm}

procedure TForm1.SpeedButton5Click(Sender: TObject);
begin
WebBrowser1.Navigate(Edit1.Text)
end;

procedure TForm1.SpeedButton1Click(Sender: TObject);
begin
WebBrowser1.GoBack;
end;

procedure TForm1.SpeedButton2Click(Sender: TObject);
begin
WebBrowser1.GoForward;
end;

procedure TForm1.SpeedButton3Click(Sender: TObject);
begin
WebBrowser1.Stop;
end;

procedure TForm1.SpeedButton4Click(Sender: TObject);
begin
WebBrowser1.Refresh;
end;

procedure TForm1.SpeedButton6Click(Sender: TObject);
begin
WebBrowser1.Navigate('http://www.google.pl/');
end;

procedure TForm1.Edit1KeyPress(Sender: TObject; var Key: Char);
begin
if Key = #13 then
 Key := #0;
end;

procedure TForm1.WebBrowser1DocumentComplete(ASender: TObject;
  const pDisp: IDispatch; var URL: OleVariant);
begin
Edit1.Text:= WebBrowser1.LocationURL;
end;

procedure TForm1.WebBrowser1NewWindow2(ASender: TObject;
  var
  NewWindow: TForm1;
begin
  NewWindow := TForm1.Create(self);
  NewWindow.Show;
  ppDisp := NewWindow.Webbrowser1.DefaultDispatch;
end;

end.

Co mam źle?

0

procedure TForm1.WebBrowser1NewWindow2(ASender: TObject;

???

Powinno być:

procedure TForm1.WebBrowser1NewWindow2(Sender: TObject; var ppDisp: IDispatch; var Cancel: WordBool);

0

Teraz mam:

  [Error] Unit1.pas(89): Declaration of 'WebBrowser1NewWindow2' differs from previous declaration
  [Fatal Error] Project1.dpr(5): Could not compile used unit 'Unit1.pas'
0

Powinno być:

procedure TForm1.WebBrowser1NewWindow2(ASender: TObject; var ppDisp: IDispatch; var Cancel: WordBool);
0

Dzięki działa :-) A jak zrobić możliwość zapisywania stron do zakładek?

0

EmbeddedWB - taki komponent... Umożliwia w łatwy sposób zabawę z WebBrowser.

0

ściągnąłem to rozpakowałem i jak chcę zainstalować jeden z tych plików .pas to nic sie nie dzieje ;/

0

Z tego co wiem to komponent ten posiada gotowe pakiety do instalacji w odpowiednim środowisku... Więc zainstaluj pakiet z komponentu, zamiast kombinować. :P

0

W tym folderze jest 45 plików .pas
Jak chce jakiś zainstalować to wchodzę w Component>Install Component i wybieram jeden z tych plików :-/

0

Ale z tego co pamiętam to pliki .pas nie zawierają procedury rejestrującej. Zawiera ją jeden plik, który rejestruje wszystkie komponenty. :P

0

Hmmm, mówisz, że jest 45 plików pas... Instalujesz jeden... czyżbyś uważał, że reszta została dodana do archiwum dla jaj???

A poza tym, to poszukaj jakiegoś dpk, a nie pas.

0

Ale nieda sie zainstalować .dpk

0

Jak to nie da?

Ps. Już nie mogę się odpowiedzi doczekać... :)

0

No jak wchodzę w to install component potem browse to da się odtworzyć tylko pliki .pas ;-P

0

OMG :| A próbowałeś może otworzyć dpk za pomocą zwykłego File | Open? Hmmm...?

0
Taex napisał(a)

No jak wchodzę w to install component potem browse to da się odtworzyć tylko pliki .pas ;-P

Wiedziałem że warto było poczekać... :D :D :D

Takie pytania nawet w neewbie długo nie zabawiają...

0

Jak tak robie to wyskakuje mi taki błąd:
user image

0

Odinstaluj wszystkie pakiety EBWB i wtedy instaluj pakiet przeznaczony dla Twojej wersji Delphi.... Czyli TYLKO tez z D(NUMER TWOJEJ WERSJI) na końcu... Tego naprawdę nie ma w plikach pomocy komponentu?

0

Odinstalowałem i sie dobrze zainstalowało :-) ale teraz przy włączaniu delphi wyskakuje mi takie bład:
user image

0

To chyba nie do końca odinstalowałeś... :] Zamknij wszystkie projekty, naciśnij Ctrl+Shift+F11. Zakładka Packages, i usuń (Remove) z listy ten moduł, który ci sprawia problemy.

// dopisane: albo odpowiedz po prostu "No" i też będzie ok ;)

0

Dzieki teraz jest dobrze :-)
A mam jeszcze jeden problem gdyż chcę sobie zmienić Edit1 na IEAddress1 ale mi wtedy enter nie działa a wspiuje w OnKeyPress

if Key = #13 then SpeedButton5.Click;

Tego IEAddress1 :|

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1