[Delphi] Poszukuje komponentu (?) z "okienkami" w

0

Witam!
Probuje stworzyc aplikacje, ktora bedzie miala na gorze normalny toolbar z przyciskami. Po kliknieciu ktoregos z przyciskow chcialbym, zeby otworzylo sie takie male okienko wewnatrz mojej aplikacji (w przeznaczonym do tego obszarze), ktore mozna by bylo rozszerzac, maksymalizowac etc, jednak nie przeslanialoby nigdy glownego toolbara. Chodzi tez o to, zeby takich okienek mozna bylo otworzyc kilka, wewnatrz tego, wyznaczonego obszaru.
Poczatkowo myslalem, zeby zrobic kilka form, jednak to rozwiazanie nie jest tak dobre, jak to widywane w roznego typu programach.
Zeby zobrazowac, o co konkretnie mi chodzi, podaje screen przykladowego programu.
Prosze zwrocic uwage na szaro-czarne tlo w "srodku" aplikacji - wlasnie na tym tle otwieraja sie rozne okna po wcisnieciu jakiegos przycisku na toolbarze. Otwarcie okna nie zawiesza dzialania calej apliacji, mozna otworzyc ich kilka w tym samym czasie, a do tego okienek tych nie mozna przeciagnac poza wyznaczony, szaro-czarny, obszar. Wlasnie dlatego wydaje mi sie, ze jest to jakis rodzaj komponentu (bardzo specyficzny, poniewaz duzo programow go uzywa).
http://img92.imageshack.us/my.php?image=przykladog6.jpg
Chcialbym sie wlasnie dowiedziec ktory jest to komponent. Obecnie nawet nie wiem od czego zaczac - przejrzalem liste komponentow Delphi (troche ich jest) i nie rzucilo mi sie w oczy nic, co przypominaloby przedstawione powyzej rozwiazanie. Moze po prostu jest to jakis niestandardowy komponent?
Mam nadzieje, ze bedzie mi ktos w stanie pomoc z tym problemem - strasznie mi sie takie rozwiazanie podoba - idealnie pasuje do aplikacji, ktora obecnie pisze.
Z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam

0

możliwe, że używają tam MDI ... to jest coś takiego, że możesz sobie zrobić np. notatnik, tylko taki, w którym można otworzyć więcej okien... poczytaj sobie o tym ;)
Możesz też tworzyć dynamicznie panele i odpowiednio oprogramować...

0

Według mnie to na pewno mdi :)

0

Hm... A Delphi czasem z menu "New" nie pozwala na stworzenie przykładowej aplikacji MDI? :P Coś mi się wydaje, albo nasz użytkownik był baaardzo leniwy i w swojej dociekliwości zamiast CHOCIAŻBY przejrzeć przykłady Delphi (o katalogu Demos nie będę wspominał, bo to przecież herezja jeszcze jakieś inne katalogi sprawdzać), bo przecież łatwiej napisać na forum.... :]

0

Nigdy nie używam respozytorium do aplikacji MDI, cała frajda to wykreować ją od zera.

Nex pamiętasz te czasy jak forum działało jak... no powoli? Wtedy to musiało boleć tych leniwych. Pisać się nie chce, szukać się nie chce a na forum się nie dało.

Pamiętam jak zaczynałem naukę w delphi. 90% czasu to spędzałem w katalogu demos. Do tej pory zdarza mi się kliknąć na komponent/klasę i czytać helpa od deski do deski. Sporo mozna się dowiedzieć, ale z tego co widzę, nie każdy helpa posiada. Wiem wersja OEM delphi.

A tak na marginesie: nie ma komponentu TGotowy program. Ale polecam poszukać TBrainConnection.

0

Forum się rozwija... Ale boli mnie fakt, że ludzie proporcjonalnie do tego się rozleniwiają... Sam nie wyobrażam sobie nie zedrzeć paznokci i nie wyrwać połowy włosów przed nawet myślą o zaśmiecaniu (dowolnego, niekoniecznie tego) forum pytaniami. Bo jak kończy się moja inwencja pojawia się Google. Ale tak powstaje przepełnienie rynku informatycznego: "bo skoro inni trzepią na tym kasę, to ja też mogę".

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0