Sprawdzanie czy dany program został uruchomiony/zamknięty

0

Witam. Możliwe że ten temat był już poruszany lecz nie mogłem znaleŹć odpowiedzi. Mój problem polega na tym że potrzebuje sprawdzić czy dany prog został uruchomiony(sam go nie uruchamiam. Po prostu czekam aż się uruchomi i wtedy ma coś się stać-dalej w kodzie) A potem gdy Ten sam program zakończy działanie znowu ma się coś określoneo stać.

//pozdrawiam</quote>

0

Szukaj uchwytu okna. Jeżeli znajdziesz uchwyt znaczy że program jest uruchomiony.

0

Szczerze to niemam żadnego pomysłu. Tzn mam taki kodzik:

if CreateProcess('C:\windows\system32\defrag.exe',PAnsiChar('-v '+naped+':'), nil,
      nil, false, NORMAL_PRIORITY_CLASS, nil, nil,
       startinfo, proc_info) <> False then begin
          WaitForSingleObject(proc_info.hProcess, INFINITE);
          GetExitCodeProcess(proc_info.hProcess, ExitCode);
          CloseHandle(proc_info.hThread);
          CloseHandle(proc_info.hProcess); end;

Ale on uruchamia program. A ja potrzebuje tam wsadzić że sprawdza czy został uruchomiony...</quote>

0

Pomoc Delphi + Windows SDK i funkcja FindWindow. Ta obszerna dokumentacja powinna Ci pomóc.

0

A dokładniej??

0

a dokładniej to trzeba poczytać i pomyśleć

0
autor napisał(a)

A dokładniej??

Dokładniej? Przeczytaj to co Ci podałem... I powiedz mi że to nie jest dokładne... :P Jak już przeczytasz będziesz wiedział czego w Google szukać w ramach ew. wątpliwości. Jak nie znajdziesz - zadaj DOKŁADNE :P pytanie jeszcze raz tutaj.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1