SQL w Paradoxie

0

Czy jest jakis sposob aby korzystac z SQLa w tabeli Paradox?
W TQuery jest tylko SELECT, a to utrudnia zycia.

Jezeli nie w Paradoxie to moze jakas inna lokalna baza danych gdzie da rade wykorzystac zapytania SQL?

0

Sprawdź kontrolki ZEOSLib, zawierają one wiele przydatnych komponentów w tym prasery SQL.

0

Nex problem rozwiązany (na gg mnie męczył ;-))

0

Nom :-)
Nie dodalem ExecSQL na koncu :-)

Jeszcze raz dziekuje Adam za pomoc :-)

0

Łukasz, nie wiem czy dobrze robisz pakując się w BDE+Paradox. Pytaniem nie jest czy Cię to będzie bolało, tylko kiedy (lub jak bardzo). Zainteresuj się PostgreSQL, Firebird (lub InterBase wersja embedded lub klient - serwer), SQLite, MySQL, AnyDac, ZEOS, IBX, cokolwiek, tylko nie pchaj się w BDE.

0

Ja używam połączenia Firebird + ZEOSLib i działa całkiem nieźle.

Ps. Jakoś mogę przeżyć to że mój program waży kilka kilobajtów więcej, bo przy większych projektach jest to praktycznie niezauważalne.

0

Nex, czemu nie używasz IBX dla Firebirda, są one specjalnie dedykowane do tego celu, ZEOS jak wiadomo prędkością nie grzeszy

0

A próbowałem nawet, ale za dużo roboty jakoś... A w ZEOS ustawiam Firebird i działa.. Poza tym - i DBExpress i IBX ma u mnie jakieś toporne problemy w połączeniu z bazą.. Stwierdziłem, że wolę działającego kolosa niż niedziałające mróweczki.. Czy jakoś tak.. :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0