TChart - tworzenie serii danych

0

Muszę utworzyć tyle serii danych w komponencie TChart ile użytkownik doda pozycji do ListBox'a. Wszystko to ma się tworzyć w pętli for.

Próbowałem to napisać i napisałem taki kod, jednak program wysypuje komunikat : "List index out of bounds (0)".

for I := 0 to ListBox1.Count-1 do
begin
  Chart1.Series[I].Add (40, '2005', clRed);
  Chart1.Series[I].Add (60, '2003', clBlue);
  Chart1.Series[I].Add (80, '2004', clGreen);
end;

Co jest przyczyna pojawiania sie bledu? Jak to naprawic?

0

Jak tworzysz serie? Własność series to (z helpa): The Series array property is the list of Series that the Chart component maintains and draws.

Zadeklaruj :

// Dynamiczna lub statyczna tablica obiektów. Wedle uznania
Serie :array of TLineSeries; // czy jakie potrzebujesz

W pętli for

for i := 0 to N do
 begin
  Serie[i] := TLineSeries.Create...
  // reszta własności wedle potrzeb projektu
 end;
0

Pytanie mam jeszcze jedno, jak tworzymy nową serie danych to gdzie się ustawia jakiego typu ma być to seria (bar, line, point)?

0
Amadek napisał(a)

Pytanie mam jeszcze jedno, jak tworzymy nową serie danych to gdzie się ustawia jakiego typu ma być to seria (bar, line, point)?

Zacytuję sam siebie: "Wedle uznania". Co do jak tworzyć: Tak jak każdą inną klasę tworzoną dynamicznie.

0

Podejrzewam ze trzeba podac jakies parametry dla procedury create
Serie[I] := TLineSeries.Create();

Nie moge nigdzie tego znalezc, w helpie tez tego nie widze:/ Z gory dziekuje za pomoc.

0

Na torry.net poszukaj komponentu TBrainConnection. Jest tam własność WallImpact, którą ustawiasz na true. Następnie Activate := true i efektem będzię : [glowa]. Jak to nic w helpie nie ma? Wpisz w kodzie np. TLineSeries. i tu czekaj aż się lista zapali, wybierz Create i masz gotowe parametry. Nie załamuj, że jeszcze mam Cię uczyć jak z helpa korzystać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1