Klient -> Serwer - Wysylanie Komunikatu ?

0

mam problem... nie wiem w jaki sposob wyslac wiadomosc z klienta do serwera... wiadomosc pisze w edit2, klikam w button4 pod ktorym jest

ClientSocket1.Socket.SendText('wiadomosc');

a w serwerze

if (wiadomosc='wiadomosc')
then
begin
showmessage(tekst);
end;

Nie wiem w jaki sposob dopisac do buttona, aby wyslal w formie zmiennej 'tekst' zdanie z edit2 do serwera...

0

Wstęp do programowania z użyciem gniazd
Simple Chat Server

Najpierw poszukaj w serwisie, potem pytaj
Nikt za Ciebie nie bedzie szukal na 4p

0

wierz mi, ze duzo szukalem...

przeczytalem teksty i nic sie nie dowiedzialem... wczesniej chyba zle napisalem... potrzebuje sie dowiedziec jak po kliknieciu wyslac 2 teksty... jeden to z edit2 ktory bedzie wyswietlony jako komunikat, a drugi to komenda 'wiadomosc' ktora serwer rozpoznaje i potem robi...

to jest komenda

ClientSocket1.Socket.SendText('wiadomosc');

i do tego potrzebuje wyslac jakis drugi tekst tylko nie w ten sam sposob, bo serwer odbierze to jako komende...

0
Damian997 napisał(a)

wierz mi, ze duzo szukalem...

przeczytalem teksty i nic sie nie dowiedzialem... wczesniej chyba zle napisalem... potrzebuje sie dowiedziec jak po kliknieciu wyslac 2 teksty... jeden to z edit2 ktory bedzie wyswietlony jako komunikat, a drugi to komenda 'wiadomosc' ktora serwer rozpoznaje i potem robi...

to jest komenda

ClientSocket1.Socket.SendText('wiadomosc');

i do tego potrzebuje wyslac jakis drugi tekst tylko nie w ten sam sposob, bo serwer odbierze to jako komende...

var polecenie,wiadomosc: string;

polecenie:=edtPolecenie.Text;
wiadomosc:=edtWiadomosc.Text;

ClientSocket1.Socket.SendText(polecenie+'jakis_separator'+wiadomosc);

Potem dzielisz otrzymany string wedle 'separatora i odpowiednio reagujesz

0

i to jest jedyny sposob ? rany... bo ja nie wiem jak to zrobic, a potrzebuje przesylac komunikaty... nie moge tak dzielic tekstu, poniewaz wysylam komendy, a komunikat jest tylko jeden czy 2... nie moge tak za kazdym razem tekstu dzielic, bo nie bedzie co dzielic...

pomozcie plisss...

0

No to otworz pare socketow i na kazdego wyslaj inny string (durtne rozwiazanie, ale jak Ci dzielenie stringa nie pasuje to trudno)
Wystarczy napisac sobie na poczatku prosta funkcje do dzielenia stringa i potem tylko nia rozbijac tekst na zmienne

np dziel(string);

Wezmy pod uwage przyklad wziety z trojana 'Prosiak'
Jest tam opcja do wyswietlania na serwerze okna dialogowego

Klinet wysyla tresc@tytul_na_pasku@rodzja_okna
serwer odbiera, dzieli na pdst '@' i wyswietla na pdst otrzymanych danych
gdzie tu widzisz jakis problem?

0

dziekuje :) zrobilem z dzieleniem i wszystko ladnie chodzi

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1