[delphi] Mam blad: BOOKMARK WAS NOT FOUND w zeosie

0

Czasem pojawia mi sie taki komunikat:
BOOKMARK WAS NOT FOUND
Jak kasuje jakies rekordy z bazy. nie wiem nawet czym to jest spowodowane? a czy macie jakies wiadomosci co powoduje ten wyjatek. I czy jesli zrobie osluge zdarzneia try except na ten blad to czy to dobry pomysl jest i jedyne roziwazanie? czy co moge jeszcze uczynic albo jakie powinno byc wlasciwie rozwiazanie takiej sytuacji?

0

jaka baza, jakie komponenty, jak kasujesz, są triggery, procedury, inne na tabeli z której kasujesz?

a następnym razem postaraj się i podaj chociaż trochę przydatnych informacji jak o coś pytasz

0

przepraszam faktycznie bez sensu pytanie zadalem

Mam komponenty ZEOSA dla DELPHI 7 ale nie moglem zainstalowac tych dla D7 wiec wstawilem dla D6 w sumie wszystko ok dziala. Baza jakiej uzywam to Postgres wersja 7.4 i dla tej wersji tez mam wlasnei sterownik uzywany. nie ustawialem triggerow mam kilka funkcji ale to sa raczej zliczajace i nie robilem relacji dla ktorej kasowanie wymagaloby uzycia CASCADE. i czasem kiedy wlacze program i zaczne kasowac wpisy mam wlasnie taki blad Bookmark not found, a kiedy ponownie uruchomie program juz tego bledu w tyym samym miejscu wprogramie nie ma. ale nie wiem kiedy moze sie pojawic ani czym to spowodowane. Czy da sie na komponentach jakos obsluge bledu zrobic aby nic nie robil gdy wystapi blad?

0

nie jestem pewny na 100% ale to chyba wina zeosów. Usuwasz też najprawdopodobniej przez Table.Delete - rozwiązaniem było by nie używanie Table tylko Query

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0