Problem z Win i Obrazkiem...

0

Mam problem z ustawieniem obrazka(Image) na samej gorze... nie wiem gdzie/jak sie ustawia kolejnosc wyswietlania komponentow na ekranie...

oraz drugi problem... w jaki sposob zablokowac klawisz Windowsa aby sie pasek nie pokazywal, albo jak zrobic aby program byl zawsze nad tym paskiem i w ogóle nad wszystkim (program jest pelnoekranowy)...

0

cos w tym stylu po przerobkach z win by zadzialalo ??

if ((ssAlt in Shift) and (Key = VK_F4)) then
Key := 0;
0

do pierwszego posta:

  1. a prawym przyciskiem kliknąć na obrazku i wybrać opcję Bring To Front, to zbyt trudne?
  2. StayOnTop we właściwościach formy to pies?

do drugiego posta:
co to ma być? Blokada zamykania okna? Bo coś z kontekstu ten kod wyrwany jest... Nie prościej po ludzku obsłużyć zdarzenie OnCloseQuery?

0
  1. TImage ma to do siebie, że nie wyjdzie ponad np. TPanel - rozwiązanie wziąć TPanel a na niego TImage i ten Panel BringToFront

  2. założyć hooka na klawiaturę lub poczytać

0

drugi post to bylo zapytanie czy tak samo jak zablokali Alt+F4 mozna zablokowac klawisz Windowsa...

a co do odpowiedzi to z obrazkiem "Bring To Front" nic nie dalo... nadal buttony i panele sa na nim...

w formie takze mam StayOnTop i nadal po wcisnieciu windowsa pojawia sie menu i caly dolny pasek...

0
Misiekd napisał(a)
  1. TImage ma to do siebie, że nie wyjdzie ponad np. TPanel - rozwiązanie wziąć TPanel a na niego TImage i ten Panel BringToFront

dzieki :) z obrazkiem zalatwione :) tylko jeszcze problem z tym Windowsem... a jest jeszcze jakas inna mozliwosc niz hook na klawiature ?

A tak aby nie zasmiecac forum mam pytanie czy nic sie nie bedzie dzialo z cd-romem jezeli bede wysylal do niego komendy aby sie zamknal, mimo iz jest zamkniety ? (chodzi o to by podczas proby wysuniecia cd sie od razu zamykal)

0
  1. Fakt, czasem trzeba z Bring To Front nakombinować.
  2. Cholera, moja wina, nie doczytałem o tym, że pasek ma nie reagować na Windows. Faktycznie trzeba przejąć klawiaturę.

ad cdrom) nic się nie powinno złego dziać. Ale jeśli chcesz, żeby użytkownik nie wysuwał szufladki CD ROMu, to chyba jest coś takiego jak Lock, albo podobne.

0

mam odpowiedniego hooka

Jak założyć globalnego Hooka niskiego poziomu na klawiaturę

tylko mam problem z realizacja... moze ktos mi pomoc ? jak to powinno wygladac ? przy probach poskladania tego w calosc juz od samego poczatku leca bledy i nie moge dojsc do poprawnej formy...

0

Ok poradzilem sobie :) dzieki za pomoc i temat zamkniety :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1