[Delphi / WinApi] Nietypowe pytanie o HOOK.

0

Witam. Mam pytanie odnosnie Delphi. Od jakiegos czasu ucze sie WinApi i postanowilem napisac w WinApi globalnego HOOK'a. Niestety, zeby on byl globalny, to musze umiescic odpowiednia procedure w bibliotecce dll. Pamietam, ze kiedys pisalem w Delphi HOOK'a, ktory wcale nie musial miec dll, zeby byc globalny. Dostalem taka odpowiedz od autora jednej strony:

"Delphi instaluje sobie odpowiedniego hooka przez swojego run-time'a (czyli jednak jest DLL :-))"

Moje pytania:

  1. Czy autor tej strony mial racje ?
  2. Jezeli nie to dlaczego w Delphi jest mozliwy globalny HOOK bez umieszczania procedury HOOK'a w dll
  3. Czy da sie zrobic globalnego HOOK'a w WinApi bez umieszczania procedury HOOK'ujacej w osobnej dll'ce?

Pozdrawiam.

0

a czytales o hookach na forum? :P

0

a czytales o hookach na forum? :P

0

kiedys pytalem dokladnie o to samo tutaj na forum i nie dostalem satysfakcjonującej odpowiedzi,

mam na dysku gdzies cos a`la keylogger zakłada globalnego hooka na klawiature i nie ma zadnej DLL wszystko miesci sie w 1 exe i działa

dlaczego to działa ? nie wiem

odpowiedzi jakie uzyskiwałem były typu "hook globalny musi byc w DLL ! bo tak !"

0
987uj napisał(a)

a czytales o hookach na forum? :P

Gdybym nie czytal i nie znalazl, to bym nie pytal na tym forum, a jezeli juz jestes taki przykladny to nie powtarzaj postow :-P

costam napisał(a)

kiedys pytalem dokladnie o to samo tutaj na forum i nie dostalem satysfakcjonującej odpowiedzi,

mam na dysku gdzies cos a`la keylogger zakłada globalnego hooka na klawiature i nie ma zadnej DLL wszystko miesci sie w 1 exe i działa

dlaczego to działa ? nie wiem

odpowiedzi jakie uzyskiwałem były typu "hook globalny musi byc w DLL ! bo tak !"

Wlasnie o to chodzi. Ja tez nie moge znalezc odpowiedzi, poniewaz kazdy traktuje pytanie o Hook'i jako znowu powtarzajace sie pytanie. Mi chodzi o sposob, ktory pozwolilby zrobic Hook'a pomijajac procedure SetWindowsHookEx.

0

nie wiem czy o to chodzi ale moze KeySpyXP by wystarczyl... komponent dostepny w dziale download.

0

Z tego co pamietam to KeySpyXP tez jest oparty na SetWindowsHookEx, wiec to raczej nie rozwiazuje problemu...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1