Styl Vista Aero Glass w naszych programach

0

Czy wie ktoś może co zrobić aby w naszych programach w Delphi (w moim przypadku TurboDelphi) był efekt Aero Glass z Windows Visty? Chodzi o przezroczystość okien z efektem szkła itd. Spotkałem się już z komponentem AeroGlass jednak on w finalnej wersji Visty nie działa. Sprawdziłem. Zatem?? Jakieś propozycje?? :-)

0

Tylko ręcznie WinAPI, a dokładniej zabawa z DWM API. Przynajmniej na razie, o komponentach nie słyszałem.

Kiedyś szukałem informacji o tym, w jaki sposób to zrobić, ale linków już teraz dokładnych nie podam - nie mniej jednak MSDN i wyszukiwarka będą przydatne.

PS. A przed momentem dodałem newsa o Delphi 2007 w którym "szklistość" została już dodana do VCL ;-)

0

Jeżeli ktoś chce przetestować komponent AeroGlass który znalazłem niech odwiedzi torry.net. W polu wyszukiwania wpiszcie Aero i wyszuka owy komponent. Jest on na wszystkie wersje Delphi. Ja testowałem na Turbo i D6. Nie działa :-(

0

Obczaj to:

http://drivex.bighost.pl/content/obrazki/dx.pictbridge/VistaApp.rar

Tylko sie spiesz bo ta serwerownia lubi wyrzucac rozne pliki ;]

0

Dzięki :-)
Ale jest ALE: Otóż dlaczego także wszystkie elementy jakie są w czarnym kolorze, nawet teksty i cienie choćby przycisków stają się również przeźroczyste??

0

Kolor czarny w tym wypadku mowi kompilatorowi / windowsowi ze tutaj bedzie "szkielko" ;) dlatego jest zmieniana forma na czarna w jednej z procedur..
Nie mozna miec wszystkiego naraz, na razie poki nie ma lepszego rozwiazania zostaje to ;)

0

Ale gdy w procedurze zmienię clBlack np na clRed to i tak się dzieje to samo. Tyle że szkiełko jest czerwone :-) Hmm

0

ustaw taki kolor jakiego sie raczej nie uzywa
np clFuchsia albo jakis samemu zdefiniowany

wtedy ryzyko ze zniknie jakis istotny element
formularza jest znikome

0

Nic to nie daje. Tak jak napisałem wyżej. I tak napisy są przeźroczyste tyle że szkiełko ma różowy kolor. I nie rozumiem też dlaczego jak kolor napisów ustawię na jakiś "dziwny" kolor to i tak są przeźroczyste. U was też tak jest???

0

Czy mógłbym się podpiąć i poprosić o przesłanie tego pliku VistaApp.rar ? W/W Serwerownia go wyrzuciła a Google milczy... Z góry dzięki.
Mój mail to [email protected]

Edit: Wszystko fajnie ale nie działa mi to dla form innych niż forma główna... Ktoś poradził sobie z tym ? A moze to tylko u mnie tak wariuje ?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1