Bazy danych w Delphi 2005 PE

0

To mój pierwszy post zatem witam wszystkich! Przesiadłem się z Delphi 6 na Delphi 2005 PE. Oczywiście Delphi 2005 Personal nie posiada bibliotek dbrtl itp zatem nie działają mi komponenty ZEOS DB jakie wykorzystywałem w Delphi 6. Tworzę program do tworzenia stron internetowych, który ma możliwość pobierania wyników SQL. Owy program piszę na ważny dla mnie konkurs zatem jest to pilne. Słyszałem o bibliotekach Firebird. Szukałem w Google i na tym forum i nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Proszę pomóżcie mi. Co zrobić żebym odpalił w D2005PE ZEOS i komponenty DBGrid oraz DataSource? Jeżeli nie te to alternatywne. Tylko proszę o bardziej szczegółowe odpowiedzi. Jak zainstalować komponenty? Skąd je wziąć? Z góry dziękuję.

0

Firebird to otwarty projekt, który powstał z grupy IBPhenix w celu dalszego rozwoju technologii IBX. Baza borlanda to InterBase, opensource to Firebird. Czy mógłbys określić na czym masz postawioną bazę? A.. i nie miałem przyjemności z D2005PE, ale miałem z Turbo Delphi (de facto na silniku 2005). Było tam sporo innych komponentów do obsługi baz danych. IBX, ADO, BDE, dbExpres. TDelphi jest jako środowisko zamknięte (czt. nie można instalować komponentów). Ale i ten problem jest rozwiązany. Poszukaj na googlach i na forum.

0

Właśnie nie ma możliwości żeby przesiadł się na Turbo Delphi. Wiem jak można tam wykorzystać inne komponenty ale ja mam ich za dużo zatem nie da rady gdyż nie mam na to czasu. A moja baza to SQL na dbExpress a dokładnie to na komponentach ZEOS.

0
Oleksy_Adam napisał(a)

Firebird to otwarty projekt, który powstał z grupy IBPhenix w celu dalszego rozwoju technologii IBX.

oj Adam niby wiesz o co chodzi ale nie do końca. FB/IB to serwer BD a IBX to nazwa komponentów dostępu do ww baz. IBPhoenix (z o w środku) nie ma nic wspólnego z IBXam

jachnik napisał(a)

Właśnie nie ma możliwości żeby przesiadł się na Turbo Delphi. Wiem jak można tam wykorzystać inne komponenty ale ja mam ich za dużo zatem nie da rady gdyż nie mam na to czasu.

to pozostań przy D6

A moja baza to SQL na dbExpress a dokładnie to na komponentach ZEOS.

SQL to nazwa języka operacji na danych oraz definiowania danych, dbExpress to jedna z metod dostępu do bazy danych a ZEOS to nazwa konkretnych komponentów. Ani jedno z tych nie określa z jakiego SZBD kożystasz

A wracając do tematu nie da się na wersji D2005Personal zainstalować komponentów bazodanowych poza UIB

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1