Raport w Turbo Delphi 2006

0

[Turbo Delphi 2006] Posiadam Turbo Delphi 2006 wersja Explorer. Do szczęścia brakuje mi możliwości wydruku raportów z baz danych. Próbowałem zainstalować darmowy FastReport ale na końcu instalacji otrzymałem komunikat, że licencja nie dopuszcza instalacji nowych komponentów. I tu jest moja prośba: Czy ktoś próbował rozwiązać ten problem. Jeżeli tak to proszę o przykład i pomoc.

0
  1. rysowanie po canvasie drukarki
  2. export do htmla
  3. FreeReport (czy podobny) i dynamiczne tworzenie komponentów
0

Dziękuję za światełko w tunelu javascript:append_smile('[browar]')[browar].
Z HTML chyba dam sobie radę. Natomiast interesowałoby mnie rysowanie na canvasie drukarki. Jako samouk amator w posiadanej literaturze nie spotkałem przykładów tej procedury. Moim vademecum jest DELPHI 4 M. Cantu, ale tam również nie ma takich przykładów. Notabene polecam tą książkę wielu amatorom Delphi. Jest na prawdę świetna. Jeżeli ktoś ma jakieś przykłady interesującej mnie procedury, to jestem chętny. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.

0

do uses dodaj Printers i gdzieś w kodzie

const
  PageCount = 5;
var
  i: Integer;
begin
  with Printer, Canvas do
  begin
    Title := 'wydruk próbny';
    BeginDoc; //rozpoczęcie drukowania
    for i := 1 to PageCount do //wydrukowanie kilku stron
    begin
      TextOut(200, 200, 'Strona ' + IntToStr(i); //wypisanie textu na stronie
      if i < PageCount then //jeśli to nie ostatnia strona 
        NewPage; //to drukuj następną
    end;
    EndDoc; //zakończenie wydruku
  end;
end;

ogólnie do ustawiania drukarki (ilość kopii, rodzaj papieru, pobieranie wys i szer) służy klasa TPrinter i jej obiekt Printer - oba w unitcie Printers natomiast do rysowania możesz użyć zarówno metod Canvasa (z tym, że nie wszystkie drukarki obsługują każdą metodę - np. FloodFill nie jest obsługiwane na wielu drukarkach) jak i windowsowego GDI oraz drukowanie bitmap (szczególnie większych) powinno się odbywać przy pomocy GetDIB i StretchDIBits

dużo info na temat drukowania http://www.efg2.com/Lab/Library/Delphi/Printing/index.html

0

Po raz wtóry DZIĘKUJĘ. Zamiast światełka mam reflektor. Już teraz "kumam". Cześć.</email>

0

Heheh nie mozesz instalowac bo masz za nowa wersje Delphi 2006 (na poprzednim numerku mozna ;o) ja instaluje)

0

Offtop:
Nie może instalować bo Turbo Delphi Explorer nie pozwala na instalację komponentów. :P Inne wersje 2006 na to pozwalają (nielogiczne byłoby wyłączenie tej funkcji).

0
crowa napisał(a)

Heheh nie mozesz instalowac bo masz za nowa wersje Delphi 2006 (na poprzednim numerku mozna ;o) ja instaluje)

Jeżeli byłbyś tak uprzejmy i udostępnił mi twoją wersję to mój SKYPE "Wiktor5001" codziennie po 18.00
ewentualnie podaj link skąd mogę ściągnąć. Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1